Sukcesy uczniów Gastronomika w Krakowie
12.03.2024 14:24Wiadomości / Szkolne wieści / Iwonicz-Zdrój
(fot. ZSGH Iwonicz-Zdrój)
Uczennice i uczniowie Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju z powodzeniem startowali w Małopolskim Konkursie Szkół Gastronomicznych w Krakowie.
8 marca w Krakowie odbył się Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych. W tym roku temat przewodni brzmiał: "Powróćmy jak za dawnych lat". Duży sukces odnieśli w nim uczennice i uczniowie Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w w Iwoniczu-Zdroju, czyli popularnego "Gastronomika", zajmując czołowe miejsca.
W kategorii KELNER zwyciężyły Emilia Wójcik, uczennica klasy 5 technikum w zawodzie technik hotelarstwa i Aleksandra Konieczna, uczennica klasy 4 technikum w zawodzie technik usług kelnerskich. Uczennice przygotowały nakrycie stołu okolicznościowego, inspirowanego okresem PRL-u, któremu nadały nazwę "U cioci na imieninach". Ponadto wykazały się umiejętnością obsługi gości, wykorzystując metody podawania potraw i napojów, typowych dla tego okresu.
Uczennice wiedzę i doświadczenie z zakresu podjętej tematyki zdobywały pod kierunkiem Marty Fejkiel, Renaty Jurasz-Kustroń i Jolanty Wojtowicz.
W kategorii KUCHARZ drugie miejsce zdobył Dawid Krzysik, z klasy 4 technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, który przygotował "Polędwiczkę wołową paloną na sianie, podaną z konfiturą z dyni w asyście puree z kapusty czerwonej i puszystej chmurki z twarożku i chrzanu".
W tej kategorii szkołę reprezentował również Michał Kucharski, z klasy 4 technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, który za potrawę "Mozaika śląska w asyście konfitury ze śliwek, puree z cebuli, puree z marchewki i palonego masła oraz rubinowej kulki" zdobył wyróżnienie (4 miejsce).
Uczniów do konkursu przygotowali Wioletta Aszklar i Krzysztof Stasik.
W kategorii CUKIERNIK wyróżnienie (5 miejsce) zdobyła Jagoda Chochołek, uczennica klasy 3 technikum w zawodzie technik technologii żywności z kwalifikacją cukiernik, która w ramach konkursu wykonywała ćwiczenie obowiązkowe "Rogaliki kruchodrożdżowe" oraz "Mazurek żurawinowo - różany, aromatyzowany skórką pomarańczową", według dawnej receptury, inspirowany współczesnymi elementami zdobienia.
Jagodę do konkursu przygotowały Ewa Litarowicz i Katarzyna Jurasz-Świerczek.
Uczestnicy konkursu oceniani byli przez profesjonalne jury, w skład którego wchodzili właściciele, menadżerowie oraz szefowie renomowanych hoteli, restauracji i cukierni.
Drużyna z Iwonicza-Zdroju rywalizowała z 33 szkołami z całej Polski, a ponadto w zawodach startowali reprezentanci szkół z Czech, Słowacji oraz Gruzji.
W kategorii KELNER zwyciężyły Emilia Wójcik, uczennica klasy 5 technikum w zawodzie technik hotelarstwa i Aleksandra Konieczna, uczennica klasy 4 technikum w zawodzie technik usług kelnerskich. Uczennice przygotowały nakrycie stołu okolicznościowego, inspirowanego okresem PRL-u, któremu nadały nazwę "U cioci na imieninach". Ponadto wykazały się umiejętnością obsługi gości, wykorzystując metody podawania potraw i napojów, typowych dla tego okresu.
Uczennice wiedzę i doświadczenie z zakresu podjętej tematyki zdobywały pod kierunkiem Marty Fejkiel, Renaty Jurasz-Kustroń i Jolanty Wojtowicz.
W kategorii KUCHARZ drugie miejsce zdobył Dawid Krzysik, z klasy 4 technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, który przygotował "Polędwiczkę wołową paloną na sianie, podaną z konfiturą z dyni w asyście puree z kapusty czerwonej i puszystej chmurki z twarożku i chrzanu".
W tej kategorii szkołę reprezentował również Michał Kucharski, z klasy 4 technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, który za potrawę "Mozaika śląska w asyście konfitury ze śliwek, puree z cebuli, puree z marchewki i palonego masła oraz rubinowej kulki" zdobył wyróżnienie (4 miejsce).
Uczniów do konkursu przygotowali Wioletta Aszklar i Krzysztof Stasik.
W kategorii CUKIERNIK wyróżnienie (5 miejsce) zdobyła Jagoda Chochołek, uczennica klasy 3 technikum w zawodzie technik technologii żywności z kwalifikacją cukiernik, która w ramach konkursu wykonywała ćwiczenie obowiązkowe "Rogaliki kruchodrożdżowe" oraz "Mazurek żurawinowo - różany, aromatyzowany skórką pomarańczową", według dawnej receptury, inspirowany współczesnymi elementami zdobienia.
Jagodę do konkursu przygotowały Ewa Litarowicz i Katarzyna Jurasz-Świerczek.
Uczestnicy konkursu oceniani byli przez profesjonalne jury, w skład którego wchodzili właściciele, menadżerowie oraz szefowie renomowanych hoteli, restauracji i cukierni.
Drużyna z Iwonicza-Zdroju rywalizowała z 33 szkołami z całej Polski, a ponadto w zawodach startowali reprezentanci szkół z Czech, Słowacji oraz Gruzji.
Źródło: ZSGH Iwonicz-Zdrój, Autor: opr. /AJ/
Nikt jeszcze nie skomentował. Bądź pierwszy!