Badacze z Karpackiej Państwowej Uczelni w Krośnie otrzymali grant w ramach Programu grantowego Podkarpackiego Centrum Innowacji.
Do trzeciego naboru w ramach Programu grantowego Podkarpackiego Centrum Innowacji wpłynęło 178 wniosków. W efekcie oceny formalnej, a następnie merytorycznej i rekomendacji Komitetu Alokacji Zasobów, dofinansowanie otrzymały 63 zespoły naukowe.

Największa pula środków została przyznana 30 zespołom projektowym z Uniwersytetu Rzeszowskiego, z czego dwa przedsięwzięcia uzyskały najwyższe pozycje na liście rankingowej. Jeden z projektów to innowacyjny napój chemoprewencyjny, natomiast drugi dotyczy zapobiegania urazom aparatu ruchu wśród osób aktywnych fizycznie na podstawie oceny ryzyka występowania różnych typów polimorfizmów kolagenowych.

Naukowcy z Politechniki Rzeszowskiej otrzymali ponad 7 mln na realizację 29 projektów, które dotyczą m.in. opracowania i optymalizacji systemu do komunikacji satelitarnej i badań radiowych dla branży kosmicznej i lotniczej, opracowania naturalnego stymulatora wzrostu roślin czy innowacyjnej sondy peptydowej dla osób z chorobami metabolicznymi.

Dofinansowanie na kwotę prawie pół miliona złotych otrzymały dwa zespoły naukowe z Wyższej Szkoły Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie. Są to projekty związane z pozyskaniem substancji bioaktywnych oraz opracowania innowacyjnych kosmetyków naturalnych.

Po raz pierwszy, w ramach Programu grantowego PCI, dofinansowanie uzyskały dwie uczelnie spoza Rzeszowa. W PWSTE w Jarosławiu, w ramach dofinansowania opracowane zostaną algorytmy i wykonanie prototypu oprogramowania dla systemu dynamicznej wyceny nieruchomości komercyjnych Jednostek Samorządu Terytorialnego. Badacze z KPU w Krośnie będą pracować z kolei nad innowacyjną technologią wypieku biszkoptów wolnych od glutenu, laktozy, sacharozy, GMO o podwyższonych właściwościach.

Nikt jeszcze nie skomentował. Bądź pierwszy!

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. terazKrosno.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.