Wyrabiali sery i piekli paluchy
25 lutego, 2021Wiadomości / Iwonicz-Zdrój
W ramach programu edukacyjno - profilaktycznego "Śladami przeszłości" wychowankowie OSiW w Iwoniczu wzięli udział w zajęciach kulinarnych.
23 lutego w Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Iwoniczu w ramach programu edukacyjno - profilaktycznego "Śladami przeszłości" odbyły się zajęcia kulinarne przeprowadzone przez mgr Joannę Półchłopek - wykładowcę Karpackiej Państwowej Uczelni w Krośnie. Ich celem było rozwijanie pasji i umiejętności uczestników związanych z ich przyszłym zawodem oraz rozbudzenie zainteresowań tradycją.
Zajęcia praktyczne poprzedził wykład na temat właściwości mleka i potraw, jakie można z niego przyrządzić. Młodzież mogła nauczyć się wyrabiać sery podpuszczkowe oraz poznać tajniki pieczenia paluchów drożdżowych tradycyjnymi metodami.
Nie zabrakło też słodkości. Uczestnicy wykonali deser - galaretkę z kwaśnego mleka z musem truskawkowym. Zajęcia zakończyły się degustacją przygotowanych potraw.
Zobacz zdjęcia:
Zajęcia praktyczne poprzedził wykład na temat właściwości mleka i potraw, jakie można z niego przyrządzić. Młodzież mogła nauczyć się wyrabiać sery podpuszczkowe oraz poznać tajniki pieczenia paluchów drożdżowych tradycyjnymi metodami.
Nie zabrakło też słodkości. Uczestnicy wykonali deser - galaretkę z kwaśnego mleka z musem truskawkowym. Zajęcia zakończyły się degustacją przygotowanych potraw.
Zobacz zdjęcia:
~parawaning oddechowy
25-02-2021 14:29 39 78
~Maskarz
25-02-2021 12:37 44 73
~Makowa Paniennka
25-02-2021 12:36 43 70