Dzień Erasmusa w "Gastronomiku" w Iwoniczu-Zdroju
28 kwietnia, 2022Wiadomości / Szkolne wieści / Iwonicz-Zdrój
W Zespole Szkól Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju zorganizowano Dzień Erasmusa w ramach Europejskiego Dnia Umiejętności Zawodowych. Nie zabrakło pokazów oraz konkursów dla uczniów szkół podstawowych.
Blisko 130 uczniów ze szkół podstawowych z powiatów krośnieńskiego, brzozowskiego, jasielskiego i sanockiego wzięło udział w środę (27 kwietnia) w konkursach zorganizowanych w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju. Wszystko w ramach Europejskiego Dnia Umiejętności Zawodowych połączonego z podsumowaniem projektu Erasmus+ "Dobry staż - dobry start" realizowanego w "Gastronomiku" w latach 2020 - czerwiec 2022.
- Szkoła nasza już ponad 20 lat uczestniczy w projektach europejskich. Początkowo były to programy Leonardo da Vinci, później przekształciły się w Erasmus, a obecnie jest to Erasmus+. Najpierw uczniowie wyjeżdżali na staże do Finlandii, a obecnie jest to południe Europy: Hiszpania, Portugalia, Włochy i Bułgaria. U siebie również gościliśmy uczniów z tych krajów, a także ze Słowacji - poinformował Jan Barsznica, dyrektor Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju.
W ramach ostatniego projektu Erasmus+ "Dobry staż - dobry start", trzy szesnastoosobowe grupy uczniów przebywały w Hiszpanii i Portugalii.
- Dwie grupy spędziły cztery tygodnie w Andaluzji w Hiszpanii, a jedna w stolicy Portugalii - Lizbonie. W tym czasie uczniowie pracowali w hotelach, restauracjach i cukierniach, pięć dni w tygodniu, od 6 do 8 godzin dziennie. Dzięki temu zdobywają bardzo realne doświadczenie zawodowe u pracodawcy. Ale nie tylko. W czasie pobytu poznali kulturę i najważniejsze zabytki regionów, gdzie przebywali. Projekt planowo kończymy w czerwcu tego roku, a dzisiaj promujemy go i pokazujemy rezultaty. Promujemy jednocześnie nasze kierunki kształcenia zawodowego - powiedziała Agnieszka Kasprzyk-Sowa, koordynator projektu Erasmus+ "Dobry staż - dobry start"
27 kwietnia ZSGH w Iwoniczu-Zdroju zaprosił uczniów szkół podstawowych do udziału w różnorakich konkursach związanych z realizowanymi projektami, w sposób, by uczniowie zainteresowali się kształceniem zawodowym.
- Europejski Dzień Umiejętności Zawodowych odbywa się u nas po raz piąty. Chcemy, aby uczniowie szkół podstawowych doświadczyli tego, czego stażyści Erasmus+ nauczyli się na stażach w Hiszpanii i Portugalii. Prezentują między innymi, jakie smaki poznali, jak należy przygotować potrawy i pięknie je zaserwować - dodała Magdalena Jacek, członek zespołu projektowego.
W jednym czasie, na dziesięciu stanowiskach odbywały się konkurencje zarówno sprawnościowe, jak i z wiedzy i umiejętności. Do rywalizacji przystąpiły 32 czteroosobowe zespoły ze szkół podstawowych z: Zarszyna, Jaćmierza, Wróblika Szlacheckiego, Odrzykonia, Łęk Strzyżowskich, Beska, Trześniowa, Korczyny, Świerzowej Polskiej, Starej Wsi, Malinówki, Jasła, Lubatowej, Komborni i Bóbrki.
Ze zmagań zwycięsko wyszedł zespół "Lourinha" ze Szkoły Podstawowej w Bóbrce, przed drużyną "Sewilla" z SP w Zarszynie i zespołem "Mijas" SP w Odrzykoniu.
Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju kształci w Technikum (technik: hotelarstwa; usług kelnerskich; żywienia i usług gastronomicznych; technologii żywności z kwalifikacją cukiernika; organizacji turystyki z innowacją projektowanie aplikacji wspierających turystykę), Branżowej Szkole I stopnia (kucharz, kelner, piekarz, cukiernik, pracownik obsługi hotelowej). Ponadto SOSW w "Gastronomiku" kształci w Branżowej Szkole I stopnia Specjalnej (kucharz, cukiernik, piekarz, pracownik pomocniczy gastronomii, pracownik pomocniczy obsługi hotelowej).
Od nowego roku szkolnego ZSGH uruchamia też nowy kierunek.
- Odpowiadając na rosnące zapotrzebowanie na usługi związane z szeroko pojętą branżą Fitness & SPA proponujemy naukę w czteroletnim liceum o profilu odnowy biologicznej. Wybierając ten kierunek będzie można zdobyć wiedzę między innymi o podstawach kosmetologii i pielęgnacji ciała, podstawach racjonalnej diety, masażu, zasadach i technikach zaczerpniętych z psychologii, związanych z rozwojem osobistym, zasadach marketingu i budowania marki osobistej- powiedziała Lidia Jakieła z ZSGH w Iwoniczu-Zdroju.
- Szkoła nasza już ponad 20 lat uczestniczy w projektach europejskich. Początkowo były to programy Leonardo da Vinci, później przekształciły się w Erasmus, a obecnie jest to Erasmus+. Najpierw uczniowie wyjeżdżali na staże do Finlandii, a obecnie jest to południe Europy: Hiszpania, Portugalia, Włochy i Bułgaria. U siebie również gościliśmy uczniów z tych krajów, a także ze Słowacji - poinformował Jan Barsznica, dyrektor Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju.
W ramach ostatniego projektu Erasmus+ "Dobry staż - dobry start", trzy szesnastoosobowe grupy uczniów przebywały w Hiszpanii i Portugalii.
- Dwie grupy spędziły cztery tygodnie w Andaluzji w Hiszpanii, a jedna w stolicy Portugalii - Lizbonie. W tym czasie uczniowie pracowali w hotelach, restauracjach i cukierniach, pięć dni w tygodniu, od 6 do 8 godzin dziennie. Dzięki temu zdobywają bardzo realne doświadczenie zawodowe u pracodawcy. Ale nie tylko. W czasie pobytu poznali kulturę i najważniejsze zabytki regionów, gdzie przebywali. Projekt planowo kończymy w czerwcu tego roku, a dzisiaj promujemy go i pokazujemy rezultaty. Promujemy jednocześnie nasze kierunki kształcenia zawodowego - powiedziała Agnieszka Kasprzyk-Sowa, koordynator projektu Erasmus+ "Dobry staż - dobry start"
27 kwietnia ZSGH w Iwoniczu-Zdroju zaprosił uczniów szkół podstawowych do udziału w różnorakich konkursach związanych z realizowanymi projektami, w sposób, by uczniowie zainteresowali się kształceniem zawodowym.
- Europejski Dzień Umiejętności Zawodowych odbywa się u nas po raz piąty. Chcemy, aby uczniowie szkół podstawowych doświadczyli tego, czego stażyści Erasmus+ nauczyli się na stażach w Hiszpanii i Portugalii. Prezentują między innymi, jakie smaki poznali, jak należy przygotować potrawy i pięknie je zaserwować - dodała Magdalena Jacek, członek zespołu projektowego.
W jednym czasie, na dziesięciu stanowiskach odbywały się konkurencje zarówno sprawnościowe, jak i z wiedzy i umiejętności. Do rywalizacji przystąpiły 32 czteroosobowe zespoły ze szkół podstawowych z: Zarszyna, Jaćmierza, Wróblika Szlacheckiego, Odrzykonia, Łęk Strzyżowskich, Beska, Trześniowa, Korczyny, Świerzowej Polskiej, Starej Wsi, Malinówki, Jasła, Lubatowej, Komborni i Bóbrki.
Ze zmagań zwycięsko wyszedł zespół "Lourinha" ze Szkoły Podstawowej w Bóbrce, przed drużyną "Sewilla" z SP w Zarszynie i zespołem "Mijas" SP w Odrzykoniu.
Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju kształci w Technikum (technik: hotelarstwa; usług kelnerskich; żywienia i usług gastronomicznych; technologii żywności z kwalifikacją cukiernika; organizacji turystyki z innowacją projektowanie aplikacji wspierających turystykę), Branżowej Szkole I stopnia (kucharz, kelner, piekarz, cukiernik, pracownik obsługi hotelowej). Ponadto SOSW w "Gastronomiku" kształci w Branżowej Szkole I stopnia Specjalnej (kucharz, cukiernik, piekarz, pracownik pomocniczy gastronomii, pracownik pomocniczy obsługi hotelowej).
Od nowego roku szkolnego ZSGH uruchamia też nowy kierunek.
- Odpowiadając na rosnące zapotrzebowanie na usługi związane z szeroko pojętą branżą Fitness & SPA proponujemy naukę w czteroletnim liceum o profilu odnowy biologicznej. Wybierając ten kierunek będzie można zdobyć wiedzę między innymi o podstawach kosmetologii i pielęgnacji ciała, podstawach racjonalnej diety, masażu, zasadach i technikach zaczerpniętych z psychologii, związanych z rozwojem osobistym, zasadach marketingu i budowania marki osobistej- powiedziała Lidia Jakieła z ZSGH w Iwoniczu-Zdroju.
Autor: Andrzej Józefczyk, Tagi: Zespół Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju
Nikt jeszcze nie skomentował. Bądź pierwszy!