Krosno, Iwonicz. Polsko-słowacko-czeski projekt "Zasmakuj w tradycji"
29 kwietnia, 2022Wiadomości / Krosno / Iwonicz-Zdrój
Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży OHP w Krośnie realizuje projekt "Zasmakuj w tradycji". 29 kwietnia w Ośrodku Szkolenia i Wychowania OHP w Iwoniczu odbyły się warsztaty kulinarne.
W projekcie "Zasmakuj w tradycji" w ramach programu Erasmus+ bierze udział 19 uczestników z Czech, Słowacji i Polski oraz trzech opiekunów. W grupie tej jest siedem osób z Polski: cztery z Hufca Pracy 9-8 w Sanoku i trzy z Hufca Pracy 9-10 z Krosna wraz z opiekunem Stanisławem Machowskim. Strona czeska reprezentowana jest przez siedmiu uczestników z organizacji ICM Jindrichuv Hradec z.s. z opiekunem Vladimirem Skutą, a ze strony słowackiej uczestniczy pięć osób z organizacji STEP - Society for territorial teritorial progres wraz z opiekunem Rastislavem Zarembą.
Projekt realizowany jest od 1 marca br. i potrwa do końca lipca tego roku. Głównym jego elementem jest wymiana młodzieży, która trwa od 25 kwietnia do 1 maja.
Warsztaty kulinarne wraz z prezentacją tego, co do tej pory udało się wspólnie zrobić młodzieży z trzech krajów, odbyły się 29 kwietnia w Ośrodku Szkolenia i Wychowania OHP w Iwoniczu.
- Główne cele tego projektu to nawiązanie dialogu międzykulturowego, rozwijanie wiedzy o różnorodności kultur i języków obcych, poznanie kultury i tradycji narodowych, łamanie barier językowych, pogłębianie wiedzy na temat polskich, słowackich i czeskich obyczajów i tradycji, a także nauka tolerancji i otwartości - powiedział Dariusz Paczosa, dyrektor Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży OHP w Krośnie.
Uczestnicząca w warsztatach kulinarnych Renata Trybus, zastępca Wojewódzkiego Komendanta OHP w Rzeszowie podkreśliła, że ważne jest kultywowanie tradycji i pokazywanie przez młodzież tradycyjnych potraw z trzech sąsiadujących krajów, które przygotowali pod okiem Doroty Jakubczyk, instruktor praktycznej nauki zawodów.
- Do tej pory odbyły się między innymi warsztaty językowe, podczas których uczestnicy poznali słownictwo w języku polskim, czeskim i słowackim. W Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Iwoniczu zorganizowane zostały warsztaty kulinarne, w trakcie których przygotowywano potrawy regionalne oraz gromadzono materiały do ilustrowanej księgi potraw. Odbyły się też warsztaty z doradcami zawodowymi oraz warsztaty historyczno-patriotyczne - dodał Dariusz Paczosa.
Młodzież z Polski, Czech i Słowacji zwiedziła też Pijalnię Czekolady w Korczynie, była nad Soliną, w Muzeum Budownictwa Ludowego w Sanoku oraz Muzeum Historyczne w Sanoku. Gościła też w Karczmie "Jadło Karpackie".
29 kwietnia uczestnicy projektu przygotowali krótkie prezentacje dotyczące swoich krajów, przygotowali także do degustacji potrawy charakterystyczne dla Polski, Słowacji i Czech.
Tradycyjne potrawy, w tym trzy gatunki pierogów, smalec, ogórki oraz amoniaczki przygotowały również panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Komborni. Zaprezentował się także Zespół Ludowy "Lubatowianie" z Lubatowej.
W sobotę zaplanowano zwiedzanie Krosna, w tym Muzeum Rzemiosła, Centrum Dziedzictwa Szkła, Wieżę Farną, a także udział w grze terenowej.
Projekt "Zasmakuj w tradycji", który opracowała i przygotowała Iwona Lenik-Pałys, współfinansowany jest ze środków Narodowej Agencji Programu Erasmus+.
Projekt realizowany jest od 1 marca br. i potrwa do końca lipca tego roku. Głównym jego elementem jest wymiana młodzieży, która trwa od 25 kwietnia do 1 maja.
Warsztaty kulinarne wraz z prezentacją tego, co do tej pory udało się wspólnie zrobić młodzieży z trzech krajów, odbyły się 29 kwietnia w Ośrodku Szkolenia i Wychowania OHP w Iwoniczu.
- Główne cele tego projektu to nawiązanie dialogu międzykulturowego, rozwijanie wiedzy o różnorodności kultur i języków obcych, poznanie kultury i tradycji narodowych, łamanie barier językowych, pogłębianie wiedzy na temat polskich, słowackich i czeskich obyczajów i tradycji, a także nauka tolerancji i otwartości - powiedział Dariusz Paczosa, dyrektor Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży OHP w Krośnie.
Uczestnicząca w warsztatach kulinarnych Renata Trybus, zastępca Wojewódzkiego Komendanta OHP w Rzeszowie podkreśliła, że ważne jest kultywowanie tradycji i pokazywanie przez młodzież tradycyjnych potraw z trzech sąsiadujących krajów, które przygotowali pod okiem Doroty Jakubczyk, instruktor praktycznej nauki zawodów.
- Do tej pory odbyły się między innymi warsztaty językowe, podczas których uczestnicy poznali słownictwo w języku polskim, czeskim i słowackim. W Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Iwoniczu zorganizowane zostały warsztaty kulinarne, w trakcie których przygotowywano potrawy regionalne oraz gromadzono materiały do ilustrowanej księgi potraw. Odbyły się też warsztaty z doradcami zawodowymi oraz warsztaty historyczno-patriotyczne - dodał Dariusz Paczosa.
Młodzież z Polski, Czech i Słowacji zwiedziła też Pijalnię Czekolady w Korczynie, była nad Soliną, w Muzeum Budownictwa Ludowego w Sanoku oraz Muzeum Historyczne w Sanoku. Gościła też w Karczmie "Jadło Karpackie".
29 kwietnia uczestnicy projektu przygotowali krótkie prezentacje dotyczące swoich krajów, przygotowali także do degustacji potrawy charakterystyczne dla Polski, Słowacji i Czech.
Tradycyjne potrawy, w tym trzy gatunki pierogów, smalec, ogórki oraz amoniaczki przygotowały również panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Komborni. Zaprezentował się także Zespół Ludowy "Lubatowianie" z Lubatowej.
W sobotę zaplanowano zwiedzanie Krosna, w tym Muzeum Rzemiosła, Centrum Dziedzictwa Szkła, Wieżę Farną, a także udział w grze terenowej.
Projekt "Zasmakuj w tradycji", który opracowała i przygotowała Iwona Lenik-Pałys, współfinansowany jest ze środków Narodowej Agencji Programu Erasmus+.
Autor: Andrzej Józefczyk
Nikt jeszcze nie skomentował. Bądź pierwszy!