Biblioteka uczy, jak jeść zdrowo śniadanie
26 marca, 2015Wiadomości / Krosno
4 marca br. uczniowie krośnieńskich gimnazjów zjedli razem zdrowe drugie śniadanie w bibliotece. Biblioteczna Akademia Zdrowia organizowana cyklicznie przez Pedagogiczną Bibliotekę Wojewódzką w Krośnie potwierdziła po raz kolejny swoją aktywność w dziedzinie promowania zdrowego stylu życia i odżywiania.
Do tegorocznej edycji jako organizator dołączył Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju. Spotkanie odbyło się pod hasłem: "Zdrowe śniadanie daje moc !!!".
Wzięli w nim udział uczniowie z krośnieńskich gimnazjów: Gimnazjum nr 3 w Miejskim Zespole Szkół z Oddziałami Integracyjnymi, Gimnazjum nr 4 w Miejskim Zespole Szkół nr 4.
Małgorzata Szybiak dyrektor Pedagogicznej Biblioteki Wojewódzkiej w Krośnie, witając przybyłych gości podkreśliła, że śniadanie jest bardzo ważnym posiłkiem, od którego powinniśmy zaczynać każdy dzień, dzięki któremu mamy energię do pracy i nauki. Jest to najlepszy start w nowy dzień.
W tym roku akcję wsparli: Stowarzyszenie "Dla Edukacji" przy PBW w Krośnie oraz Powiatowa Stacja Sanitarno - Epidemiologiczna w Krośnie.
Prezentację na temat zasad zdrowego odżywiania wygłosiła Marta Szelc, nauczyciel z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju. Zwróciła uwagę na to, że aby śniadanie można było uznać za pełnowartościowy i zdrowy posiłek ważny jest przede wszystkim jego skład.
Po lekcji przygotowania zdrowego śniadania uczniowie mogli sprawdzić swoją wiedzę w quizie dotyczącym zdrowego odżywiania.
W spotkaniu zaprezentował swój kunszt uczeń ZSGH w Iwoniczu–Zdroju Michał Bąk, mistrz carvingu I i II stopnia, wielokrotny laureat konkursów gastronomicznych oraz Dominika Baran zdobywczyni złotego medalu w Międzynarodowym Konkursie "Sweet Cup 2015"
Młodzież mogła także zapoznać się z materiałami edukacyjnymi na temat szkodliwości palenia przygotowanymi przez Powiatową Stację Sanitarno - Epidemiologiczną w Krośnie pod kierunkiem Katarzyny Stachyrak, która także zachęcała młodzież do obliczenia swojego wskaźnika BMI oraz sprawdzenia ciśnienia i tętna i zbadania zawartości tlenku węgla w wydychanym powietrzu.
Na zakończenie gimnazjaliści wspólnie degustowali propozycje śniadaniowe - zdrowe koktajle, desery oraz przepyszne kanapki - przygotowane przez starszych uczniów Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju.
Mamy nadzieje, że tegoroczna akcja przyczyniła się do zwiększanie świadomości na temat zdrowego odżywiania i roli śniadania w codziennej diecie wśród krośnieńskich gimnazjalistów.
Wzięli w nim udział uczniowie z krośnieńskich gimnazjów: Gimnazjum nr 3 w Miejskim Zespole Szkół z Oddziałami Integracyjnymi, Gimnazjum nr 4 w Miejskim Zespole Szkół nr 4.
Małgorzata Szybiak dyrektor Pedagogicznej Biblioteki Wojewódzkiej w Krośnie, witając przybyłych gości podkreśliła, że śniadanie jest bardzo ważnym posiłkiem, od którego powinniśmy zaczynać każdy dzień, dzięki któremu mamy energię do pracy i nauki. Jest to najlepszy start w nowy dzień.
W tym roku akcję wsparli: Stowarzyszenie "Dla Edukacji" przy PBW w Krośnie oraz Powiatowa Stacja Sanitarno - Epidemiologiczna w Krośnie.
Prezentację na temat zasad zdrowego odżywiania wygłosiła Marta Szelc, nauczyciel z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju. Zwróciła uwagę na to, że aby śniadanie można było uznać za pełnowartościowy i zdrowy posiłek ważny jest przede wszystkim jego skład.
Po lekcji przygotowania zdrowego śniadania uczniowie mogli sprawdzić swoją wiedzę w quizie dotyczącym zdrowego odżywiania.
W spotkaniu zaprezentował swój kunszt uczeń ZSGH w Iwoniczu–Zdroju Michał Bąk, mistrz carvingu I i II stopnia, wielokrotny laureat konkursów gastronomicznych oraz Dominika Baran zdobywczyni złotego medalu w Międzynarodowym Konkursie "Sweet Cup 2015"
Młodzież mogła także zapoznać się z materiałami edukacyjnymi na temat szkodliwości palenia przygotowanymi przez Powiatową Stację Sanitarno - Epidemiologiczną w Krośnie pod kierunkiem Katarzyny Stachyrak, która także zachęcała młodzież do obliczenia swojego wskaźnika BMI oraz sprawdzenia ciśnienia i tętna i zbadania zawartości tlenku węgla w wydychanym powietrzu.
Na zakończenie gimnazjaliści wspólnie degustowali propozycje śniadaniowe - zdrowe koktajle, desery oraz przepyszne kanapki - przygotowane przez starszych uczniów Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju.
Mamy nadzieje, że tegoroczna akcja przyczyniła się do zwiększanie świadomości na temat zdrowego odżywiania i roli śniadania w codziennej diecie wśród krośnieńskich gimnazjalistów.
Nikt jeszcze nie skomentował. Bądź pierwszy!