Druga jadłodzielnia w Krośnie otwarta
14 listopada, 2022Wiadomości / Krosno
(fot. Tomasz Czech)
W Regionalnym Centrum Kultur Pogranicza w Krośnie przy ul. Kolejowej 1 będzie funkcjonowała kolejna w mieście jadłodzielnia. Jest apel zastępcy prezydenta Krosna Bronisława Barana.
Pierwsza jadłodzielnia w Krośnie została otwarta kilka tygodni temu przy Towarzystwie im. św. Brata Alberta (ul. Wojska Polskiego). Dzisiaj (14 listopada) druga jadłodzielnia zaczęła funkcjonować w Regionalnym Centrum Kultur Pogranicza w Krośnie. Prowadzona będzie przez Polski Komitet Pomocy Społecznej Zarząd Okręgowy w Krośnie przy współudziale środków finansowych Miasta Krosna. Opiekę nad tym miejscem zaoferowały także władze Osiedla Tysiąclecia.
Bronisław Baran, zastępca prezydenta Krosna przypomniał, że pomysł jest dwukierunkowy.
- Chcemy, by osoby, które mają więcej, mogły się podzielić z potrzebującymi wsparcia - powiedział zastępca prezydenta.
Zapowiedział, że do opieki nad jadłodzielniami włączą się szkolne koła wolontariatu.
Bronisław Baran zaapelował jednocześnie, by osoby korzystające z jadłodzielni zabierały jedynie niezbędne na daną chwilę produkty.
- Chcemy wszyscy nauczyć się wrażliwości, ale nie może ona polegać na tym, że jedna osoba przychodzi z torbą i zabiera wszystko z półek. Są też inne osoby chcące korzystać z tej formy pomocy. Niestety, takie sytuacje były w punkcie przy ul. Wojska Polskiego. Jedna osoba zabierała wszystko z półek. Co z tym robiła? Nie wiemy - podkreślił Bronisław Baran.
Jadłodzielnia jest czynna w godz. 8.00-18.00.
Leszek Zajdel, sekretarz Zarządu Okręgu Polskiego Komitetu Pomocy Społecznej w Krośnie powiedział, że ponadto w markecie Carrefour przy ul. Lewakowskiego zostały ustawione kosze na żywność i wszyscy chętni będą mogli zrobić większe zakupy i zostawić coś w tych koszach.
- Mam nadzieję, że krośnianie mają wielkie serca i ta witryna będzie pełna produktów, z których będą mogli skorzystać potrzebujący pomocy - dodał Leszek Zajdel.
Aktualnie trwają prace przy uruchomieniu takiego miejsca na Osiedlu Grota-Roweckiego, a w planach jest powstanie jadłodzielni na Osiedlu Traugutta.
Produkty, które możesz przynieść do jadłodzielni:
- produkty, które sam mógłbyś zjeść
- produkty, których kupiłeś za dużo i są w opakowaniach, jak marchew, cebula, ziemniaki, jabłka, pietruszka, itp.
- produkty, które przekroczyły datę minimalnej trwałości - "najlepiej spożyć przed", ale nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia - "należy spożyć przed"
- produkty zapakowane fabrycznie lub w pojemnikach z etykietą
- własne wyroby, np. ciasta, zupy i sosy szczelnie zapakowane, najlepiej pasteryzowane, z naklejonym opisem potrawy (składem) i datą przydatności
- nabiał: sery, jogurty, twarogi, mleko, itp.
- produkty suche: kasze, ryże, makarony, mąki, cukry, ciasta, itp. (w tym również produkty suche, napoczęte i starannie zapakowane)
- zapakowane pieczywo i inne wyroby piekarnicze
- warzywa i owoce
- ryby w próżniowych "fabrycznych" opakowaniach z podaną datą - "najlepiej spożyć przed" lub "należy spożyć do"
- produkty w opakowaniach zamkniętych typu konserwy, słoiki próżniowe, itp.
- pasteryzowane przetwory typu dżemy, soki, sałatki, z umieszczoną informacją o składzie i dacie ich wytworzenia
Produkty, których nie należy przynosić do jadłodzielni:
- żadnego rodzaju surowego mięsa
- produktów z niepasteryzowanego "surowego" mleka
- potraw zawierających surowe jaja, w tym budynie, kremy, domowe majonezy, itp.
- produktów napoczętych, np. otwartych puszek
- produktów wymagających warunków chłodniczych, które przebywały poza lodówką dłużej niż 30 minut
- produktów, które przekroczyły termin przydatności do spożycia "należy spożyć do" (nie myl z "najlepiej spożyć przed")
- produktów, które mają oznaki popsucia, nietypowy zapach lub kolor, są nadgniłe, mają wydęte wieczka
- produktów, które miały kontakt z odpadami spożywczymi, komunalnymi lub znajdowały się w kontenerach na odpady
- produktów wymagających głębokiego schłodzenia i mrożonek
- wyrobów alkoholowych
Bronisław Baran, zastępca prezydenta Krosna przypomniał, że pomysł jest dwukierunkowy.
Zapowiedział, że do opieki nad jadłodzielniami włączą się szkolne koła wolontariatu.
Bronisław Baran zaapelował jednocześnie, by osoby korzystające z jadłodzielni zabierały jedynie niezbędne na daną chwilę produkty.
Jadłodzielnia jest czynna w godz. 8.00-18.00.
Leszek Zajdel, sekretarz Zarządu Okręgu Polskiego Komitetu Pomocy Społecznej w Krośnie powiedział, że ponadto w markecie Carrefour przy ul. Lewakowskiego zostały ustawione kosze na żywność i wszyscy chętni będą mogli zrobić większe zakupy i zostawić coś w tych koszach.
Aktualnie trwają prace przy uruchomieniu takiego miejsca na Osiedlu Grota-Roweckiego, a w planach jest powstanie jadłodzielni na Osiedlu Traugutta.
Produkty, które możesz przynieść do jadłodzielni:
- produkty, które sam mógłbyś zjeść
- produkty, których kupiłeś za dużo i są w opakowaniach, jak marchew, cebula, ziemniaki, jabłka, pietruszka, itp.
- produkty, które przekroczyły datę minimalnej trwałości - "najlepiej spożyć przed", ale nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia - "należy spożyć przed"
- produkty zapakowane fabrycznie lub w pojemnikach z etykietą
- własne wyroby, np. ciasta, zupy i sosy szczelnie zapakowane, najlepiej pasteryzowane, z naklejonym opisem potrawy (składem) i datą przydatności
- nabiał: sery, jogurty, twarogi, mleko, itp.
- produkty suche: kasze, ryże, makarony, mąki, cukry, ciasta, itp. (w tym również produkty suche, napoczęte i starannie zapakowane)
- zapakowane pieczywo i inne wyroby piekarnicze
- warzywa i owoce
- ryby w próżniowych "fabrycznych" opakowaniach z podaną datą - "najlepiej spożyć przed" lub "należy spożyć do"
- produkty w opakowaniach zamkniętych typu konserwy, słoiki próżniowe, itp.
- pasteryzowane przetwory typu dżemy, soki, sałatki, z umieszczoną informacją o składzie i dacie ich wytworzenia
Produkty, których nie należy przynosić do jadłodzielni:
- żadnego rodzaju surowego mięsa
- produktów z niepasteryzowanego "surowego" mleka
- potraw zawierających surowe jaja, w tym budynie, kremy, domowe majonezy, itp.
- produktów napoczętych, np. otwartych puszek
- produktów wymagających warunków chłodniczych, które przebywały poza lodówką dłużej niż 30 minut
- produktów, które przekroczyły termin przydatności do spożycia "należy spożyć do" (nie myl z "najlepiej spożyć przed")
- produktów, które mają oznaki popsucia, nietypowy zapach lub kolor, są nadgniłe, mają wydęte wieczka
- produktów, które miały kontakt z odpadami spożywczymi, komunalnymi lub znajdowały się w kontenerach na odpady
- produktów wymagających głębokiego schłodzenia i mrożonek
- wyrobów alkoholowych
Nikt jeszcze nie skomentował. Bądź pierwszy!