"Kuchnia strażacka łączy". Wyróżnieni z Krosna i powiatu krośnieńskiego
07 lutego, 2023Wiadomości / Krosno
W Urzędzie Marszałkowskim w Rzeszowie odbyła się konferencja podsumowująca projekt "Kuchnia Strażacka". Wśród wyróżnionych jednostki OSP z powiatu krośnieńskiego, NSZZ Policjantów przy KMP w Krośnie i LOK w Krośnie.
Organizatorem konferencji, która odbyła się dzisiaj (6 lutego) w siedzibie urzędu marszałkowskiego w Rzeszowie, było Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych Polska Ekologia.
Polska Ekologia od kilku lat realizuje projekt "Kuchni Strażackiej". Tym razem jest on finansowany przy udziale środków Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.
"Kuchnia Strażacka" to cykl wydarzeń kulinarnych z udziałem ochotniczych straży pożarnych. W trakcie imprez, o charakterze kulturalnym, sportowym i innych ich uczestnicy mogli posmakować najlepsze potrawy tradycyjne, przygotowane przez mistrzów strażackich.
- Mamy bogate tradycje kulinarne, z których jesteśmy dumni. Te wszystkie bigosy, zalewajki, żurki i inne potrawy są doskonałą promocją i podkarpackich wytwórców żywności i tych, którzy je przyrządzają, czyli strażaków. A jednocześnie jest to promocja regionu. Kuchnia strażacka przy swojej tradycyjnej prostocie, znana przede wszystkim bywalcom imprez w remizach i plenerowych wydarzeń strażackich była prezentowana w czasie setek imprez każdemu, kto je odwiedził. To świetny sposób na utrwalanie patriotyzmu lokalnego i produktowego, a jednocześnie integrowanie lokalnych wspólnot - mówił o idei projektu Paweł Krajmas, szef "Polskiej Ekologii".
W czasie konferencji, która była podsumowaniem tego, co udało się osiągnąć podczas projektu, wiele jednostek OSP oraz innych organizacji zostało wyróżnionych za ich zaangażowanie w jego realizację. W gronie tym znalazły się również podmioty z Krosna i powiatu krośnieńskiego: OSP Dobieszyn, OSP Dukla, OSP Głębokie, OSP Rymanów, OSP Rymanów-Zdrój, OSP Równe, NSZZ Policjantów przy Komendzie Miejskiej Policji w Krośnie, Zarząd Powiatowy LOK w Krośnie.
W wydarzeniu uczestniczyli m.in.: marszałek województwa Władysław Ortyl, wojewoda podkarpacki Ewa Leniart, posłowie Zdzisław Chmielowiec oraz Andrzej Szlachta, przewodniczący sejmiku Jerzy Borcz wraz z wiceprzewodniczącym Jerzym Cyprysiem, wicemarszałkowie województwa Ewa Draus oraz Piotr Pilch, prezes WFOŚIGW Adam Skiba, komendant PSP nadbryg. Andrzej Babiec oraz wielu przedstawicieli państwowej i ochotniczej straży pożarnej z Podkarpacia i innych regionów.
Polska Ekologia od kilku lat realizuje projekt "Kuchni Strażackiej". Tym razem jest on finansowany przy udziale środków Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.
"Kuchnia Strażacka" to cykl wydarzeń kulinarnych z udziałem ochotniczych straży pożarnych. W trakcie imprez, o charakterze kulturalnym, sportowym i innych ich uczestnicy mogli posmakować najlepsze potrawy tradycyjne, przygotowane przez mistrzów strażackich.
W czasie konferencji, która była podsumowaniem tego, co udało się osiągnąć podczas projektu, wiele jednostek OSP oraz innych organizacji zostało wyróżnionych za ich zaangażowanie w jego realizację. W gronie tym znalazły się również podmioty z Krosna i powiatu krośnieńskiego: OSP Dobieszyn, OSP Dukla, OSP Głębokie, OSP Rymanów, OSP Rymanów-Zdrój, OSP Równe, NSZZ Policjantów przy Komendzie Miejskiej Policji w Krośnie, Zarząd Powiatowy LOK w Krośnie.
W wydarzeniu uczestniczyli m.in.: marszałek województwa Władysław Ortyl, wojewoda podkarpacki Ewa Leniart, posłowie Zdzisław Chmielowiec oraz Andrzej Szlachta, przewodniczący sejmiku Jerzy Borcz wraz z wiceprzewodniczącym Jerzym Cyprysiem, wicemarszałkowie województwa Ewa Draus oraz Piotr Pilch, prezes WFOŚIGW Adam Skiba, komendant PSP nadbryg. Andrzej Babiec oraz wielu przedstawicieli państwowej i ochotniczej straży pożarnej z Podkarpacia i innych regionów.
Źródło: UMWP Rzeszów, Autor: opr. /AJ/
Nikt jeszcze nie skomentował. Bądź pierwszy!