Uczniowie ZSP NR 2 w Krośnie odbyli praktyki w Hiszpanii
15 kwietnia, 2023Szkolne wieści / Krosno
Grupa 13 uczniów ZSP NR 2 w Krośnie odbyła trzytygodniowe praktyki branżowe w Hiszpanii.
"To były najwspanialsze trzy tygodnie w moim życiu". Tymi słowami podsumowała pobyt na praktykach w Sevilli uczestniczka międzynarodowej mobilności. W ramach realizacji przez Zespół Szkół Ponadpodstawowych Nr 2 w Krośnie projektu pt. "Ja w Europie - marzenia się spełniają" realizowanego w ramach Erasmus+ (programu Unii Europejskiej w dziedzinie edukacji, szkoleń, młodzieży i sportu na lata 2021-2027) grupa 13 uczniów mogła odbywać trzytygodniowe praktyki branżowe Hiszpanii.
Nowe doświadczenia branżowe zdobywali uczniowie kształcący się w zawodach: technik żywienia i usług gastronomicznych, technik usług fryzjerskich oraz technik analityk. Swoje marzenia o praktykowaniu zawodu urzeczywistniali w hiszpańskich restauracjach, salonach fryzjerskich i laboratoriach.
Zdobywali wiedzę i umiejętności, jakich nie zdołaliby opanować w czasie nauki w szkole. Zagraniczni pracodawcy byli dla praktykantów mistrzami wyjawiającymi tajemnice zawodowe. Uczestnicy uczyli się bardzo intensywnie zawodu, języka hiszpańskiego i kultury Hiszpanii. Każdy dzień otwierał nowe drzwi do: umiejętności zarodowych, samodzielności, odpowiedzialności, otwartości na odmienność kulturową, nawiązywania międzynarodowych kontaktów i znajomości.
Zamknięcie hiszpańskich drzwi nie oznacza końca, ale pozwoli uczestnikom mobilności na otworzenie kolejnych drzwi, drzwi do przyszłości.
Relacje kilku uczestników praktyk branżowych w Hiszpanii.
Za mną trzy tygodnie praktyk branżowych w hiszpańskiej restauracji La Malvaloca w Sevilli. Dzięki wspaniałemu personelowi od pierwszych dni poczułam się bardzo komfortowo. Poznałam nowe techniki sporządzania dań oraz nauczyłam się, jak w ładny sposób je podawać. W czasie pobytu doznałam wiele nowych przeżyć i doświadczeń zawodowych, które przekażę moim rówieśnikom w szkole. W wolnym czasie zwiedzałam piękne miejsca w słonecznej Sevilli, Rondzie, Cordobie i Setenil. W ciągu tych kilku tygodni przekonałam się, jak wygląda praca kucharza i wiem, że będę z nią związania do końca swoich dni - opowiada Zuzanna Roglska
- Jestem bardzo zadowolony, że 3 - tygodniowe praktyki zawodowe w Hiszpanii odbyłem właśnie w restauracji Dońa Encarna, ponieważ urzekła mnie życzliwością oraz dbałością pracowników. Dzięki nim zdobyłem wiele nowych doświadczeń kulinarnych i przełamałem barierę językową. Z dnia na dzień poznawałem coraz więcej słów w języku hiszpańskim. W restauracji nauczyłem się przyrządzać i serwować dania z owoców morza i lokalne specjały kuchni andaluzyjskiej oraz znacznie poszerzyłem swoje dotychczasowe umiejętności zawodowe. Poznałem także kulturę oraz zabytki Sevilli, Setenil, Rondy oraz Córdoby. Zauroczyła mnie Hiszpania, a przede wszystkim słoneczna aura i życzliwość tutejszych mieszkańców - mówił Oskar Walczak.
- Trzy tygodnie zagranicznych praktyk w słonecznej Sevilli w Laboratorios Tecnoscience dobiegły końca. Po pierwszym tygodniu, mimo bariery językowej, poczułam się jak w domu. Dzięki świetnemu mentorowi nauczyłam się wykonywać m.in: analizę mikrobiologiczną żywności oraz wody, vege kosmetyki od podstaw. Nabyłam umiejętności obsługi maszyn takich jak: Ph-metr, Fotometr, Konduktometr i Turbidymetr. Pracownicy laboratorium byli bardzo otwarci i pomocni. Nigdy się tam nie nudziłam, było dużo śmiechu i zabawy. Dzięki praktykom udoskonaliłam swoje dotychczas nabyte umiejętności. Poszerzyłam także wiedzę na temat kultury Hiszpanii i zwiedziłam takie miasta jak: Setenil, Ronda oraz Córdoba. Najbardziej podobało mi się w Rondzie, ponieważ urzekła mnie jej architektura. To były najwspanialsze trzy tygodnie w moim życiu - opowiada Emilia Czyż.
Nowe doświadczenia branżowe zdobywali uczniowie kształcący się w zawodach: technik żywienia i usług gastronomicznych, technik usług fryzjerskich oraz technik analityk. Swoje marzenia o praktykowaniu zawodu urzeczywistniali w hiszpańskich restauracjach, salonach fryzjerskich i laboratoriach.
Zdobywali wiedzę i umiejętności, jakich nie zdołaliby opanować w czasie nauki w szkole. Zagraniczni pracodawcy byli dla praktykantów mistrzami wyjawiającymi tajemnice zawodowe. Uczestnicy uczyli się bardzo intensywnie zawodu, języka hiszpańskiego i kultury Hiszpanii. Każdy dzień otwierał nowe drzwi do: umiejętności zarodowych, samodzielności, odpowiedzialności, otwartości na odmienność kulturową, nawiązywania międzynarodowych kontaktów i znajomości.
Zamknięcie hiszpańskich drzwi nie oznacza końca, ale pozwoli uczestnikom mobilności na otworzenie kolejnych drzwi, drzwi do przyszłości.
Relacje kilku uczestników praktyk branżowych w Hiszpanii.
Za mną trzy tygodnie praktyk branżowych w hiszpańskiej restauracji La Malvaloca w Sevilli. Dzięki wspaniałemu personelowi od pierwszych dni poczułam się bardzo komfortowo. Poznałam nowe techniki sporządzania dań oraz nauczyłam się, jak w ładny sposób je podawać. W czasie pobytu doznałam wiele nowych przeżyć i doświadczeń zawodowych, które przekażę moim rówieśnikom w szkole. W wolnym czasie zwiedzałam piękne miejsca w słonecznej Sevilli, Rondzie, Cordobie i Setenil. W ciągu tych kilku tygodni przekonałam się, jak wygląda praca kucharza i wiem, że będę z nią związania do końca swoich dni - opowiada Zuzanna Roglska
- Jestem bardzo zadowolony, że 3 - tygodniowe praktyki zawodowe w Hiszpanii odbyłem właśnie w restauracji Dońa Encarna, ponieważ urzekła mnie życzliwością oraz dbałością pracowników. Dzięki nim zdobyłem wiele nowych doświadczeń kulinarnych i przełamałem barierę językową. Z dnia na dzień poznawałem coraz więcej słów w języku hiszpańskim. W restauracji nauczyłem się przyrządzać i serwować dania z owoców morza i lokalne specjały kuchni andaluzyjskiej oraz znacznie poszerzyłem swoje dotychczasowe umiejętności zawodowe. Poznałem także kulturę oraz zabytki Sevilli, Setenil, Rondy oraz Córdoby. Zauroczyła mnie Hiszpania, a przede wszystkim słoneczna aura i życzliwość tutejszych mieszkańców - mówił Oskar Walczak.
- Trzy tygodnie zagranicznych praktyk w słonecznej Sevilli w Laboratorios Tecnoscience dobiegły końca. Po pierwszym tygodniu, mimo bariery językowej, poczułam się jak w domu. Dzięki świetnemu mentorowi nauczyłam się wykonywać m.in: analizę mikrobiologiczną żywności oraz wody, vege kosmetyki od podstaw. Nabyłam umiejętności obsługi maszyn takich jak: Ph-metr, Fotometr, Konduktometr i Turbidymetr. Pracownicy laboratorium byli bardzo otwarci i pomocni. Nigdy się tam nie nudziłam, było dużo śmiechu i zabawy. Dzięki praktykom udoskonaliłam swoje dotychczas nabyte umiejętności. Poszerzyłam także wiedzę na temat kultury Hiszpanii i zwiedziłam takie miasta jak: Setenil, Ronda oraz Córdoba. Najbardziej podobało mi się w Rondzie, ponieważ urzekła mnie jej architektura. To były najwspanialsze trzy tygodnie w moim życiu - opowiada Emilia Czyż.
Źródło: Zespół Szkół Ponadpodstawowych Nr 2 w Krośnie
Nikt jeszcze nie skomentował. Bądź pierwszy!