Finał Karpackich Klimatów. Wybrano ulubiony chleb Krośnian
20 sierpnia, 2023Wiadomości / Kultura i rozrywka / Krosno
Już po raz 18. podczas Karpackich Klimatów wybrany został "Ulubiony Chleb Krośnian". W tym roku tytuł ten uzyskał domowy chlebek ziarnisty z Cukierni JoAsia Jolanty i Piotra Lech.
W niedzielę zakończyła się w Krośnie czterodniowa impreza Festiwal Kultur Pogranicza Karpackie Klimaty.
Tradycyjnie już w ostatni dzień podsumowany został konkurs na "Ulubiony Chleb Krośnian" zorganizowany tradycyjnie przez Cech Rzemiosł Różnych w Krośnie, Muzeum Rzemiosła w Krośnie oraz Zespół Szkół Ponadpodstawowych nr 2 w Krośnie.
W tegorocznej edycji konkursu wzięło udział osiem piekarni zrzeszonych w Cech Rzemiosł Różnych w Krośnie. W ciągu dwóch dni na konkursowe chleby oddano łącznie 1155 głosów.
I miejsce (17% głosów) i tytuł ULUBIONY CHLEB KROŚNIAN 2023 zdobył domowy chlebek wieloziarnisty z dodatkiem ziaren słonecznika i dyni, płatków owsianych, kminku oraz siemienia lnianego z Cukierni JoAsia Jolanty i Piotra Lech.
II miejsce (16% głosów) zdobył chleb Pinii & Szałwia (chleb w oparciu o wielogodzinne prowadzenie ciasta w zmiennych warunkach, z dodatkiem prażonych orzechów pinii oraz prażonych liści szałwii) z Piekarni Frydrych - Chlebak.
III miejsce (12% głosów) zdobył Chlebek "Młodości" (chleb żytnio-pszenny na naturalnym zakwasie z marchewką, jarmużem, orzechami włoskimi, siemieniem lnianym i pokrzywą) z Piekarni Wiesławy i Jerzego Sajdaków.
W tym roku o tytuł rywalizowało również pięć innych chlebów:
- Chleb razowy z pestkami dyni (tradycyjny chleb razowy na naturalnym zakwasie żytnim z pestkami dyni) z Piekarni Pawła Krukierka
- Chleb orkiszowo-żytni ze słonecznikiem (połączenie pełnoziarnistej mąki orkiszowej i naturalnego zakwasu żytniego z dodatkiem słonecznika) z Piekarni GS Jedlicze
- Chleb z mąki żytniej na zakwasie naturalnym ze słonecznikiem (chleb z mąki żytniej 720 na naturalnym zakwasie z dużą ilością słonecznika) z Piekarni Dariusza Muni
- Chleb z siemieniem lnianym (chleb z siemieniem lnianym produkowany na bazie naturalnego kwasu z dodatkiem odpowiednio przygotowanego ziarna lnu) z Piekarni Stanisława Kopacza
- Chleb Chłopa (pieczywo mieszane jasne, przygotowane metodą tradycyjną z dodatkiem słonecznika i siemieniem lnianym) z Piekarni Anwit Witolda Ulanowskiego.
Certyfikat ULUBIONY CHLEB KROŚNIAN 2023 z rąk prezydenta Krosna Piotra Przytockiego odebrał Piotr Lech. Przedstawiciele wszystkich piekarni odebrali pamiątkowe dyplomy za udział, które wręczyli prezydent Piotr Przytocki i zastępca prezydenta Bronisław Baran.
Jolanta Lech powiedziała, że chlebek wieloziarnisty, który w tym roku zdobył największe uznanie uczestników Karpackich Klimatów na początku był pieczony na potrzeby rodziny.
- Dopiero później, stopniowo, po kilka chlebków dziennie wprowadzaliśmy go do naszej cukierni, by dowiedzieć się, czy taki smak klientom odpowiada. Okazało się, że przypadł im do gustu. Nasi klienci bardzo wysoko oceniają w nim między innymi kompozycję wysokiej jakości ziaren, to, że jest bardzo pożywny i ma wyjątkowy smak. Bardzo się cieszymy, że w tym roku zwyciężył. Wszystkim bardzo dziękujemy za oddane głosy i życzymy smacznego - powiedziała Jolanta Lech.
Wśród osób, które oddały głos na swój ulubiony chleb zostały rozlosowane nagrody, w tym rower ufundowany przez Cech Rzemiosł Różnych oraz nagrody pocieszenia ufundowane przez Muzeum Rzemiosła w Krośnie i Miejskie Przedsiębiorstwo Gospodarki Komunalnej w Krośnie.
Tradycyjnie już w ostatni dzień podsumowany został konkurs na "Ulubiony Chleb Krośnian" zorganizowany tradycyjnie przez Cech Rzemiosł Różnych w Krośnie, Muzeum Rzemiosła w Krośnie oraz Zespół Szkół Ponadpodstawowych nr 2 w Krośnie.
W tegorocznej edycji konkursu wzięło udział osiem piekarni zrzeszonych w Cech Rzemiosł Różnych w Krośnie. W ciągu dwóch dni na konkursowe chleby oddano łącznie 1155 głosów.
I miejsce (17% głosów) i tytuł ULUBIONY CHLEB KROŚNIAN 2023 zdobył domowy chlebek wieloziarnisty z dodatkiem ziaren słonecznika i dyni, płatków owsianych, kminku oraz siemienia lnianego z Cukierni JoAsia Jolanty i Piotra Lech.
II miejsce (16% głosów) zdobył chleb Pinii & Szałwia (chleb w oparciu o wielogodzinne prowadzenie ciasta w zmiennych warunkach, z dodatkiem prażonych orzechów pinii oraz prażonych liści szałwii) z Piekarni Frydrych - Chlebak.
III miejsce (12% głosów) zdobył Chlebek "Młodości" (chleb żytnio-pszenny na naturalnym zakwasie z marchewką, jarmużem, orzechami włoskimi, siemieniem lnianym i pokrzywą) z Piekarni Wiesławy i Jerzego Sajdaków.
W tym roku o tytuł rywalizowało również pięć innych chlebów:
- Chleb razowy z pestkami dyni (tradycyjny chleb razowy na naturalnym zakwasie żytnim z pestkami dyni) z Piekarni Pawła Krukierka
- Chleb orkiszowo-żytni ze słonecznikiem (połączenie pełnoziarnistej mąki orkiszowej i naturalnego zakwasu żytniego z dodatkiem słonecznika) z Piekarni GS Jedlicze
- Chleb z mąki żytniej na zakwasie naturalnym ze słonecznikiem (chleb z mąki żytniej 720 na naturalnym zakwasie z dużą ilością słonecznika) z Piekarni Dariusza Muni
- Chleb z siemieniem lnianym (chleb z siemieniem lnianym produkowany na bazie naturalnego kwasu z dodatkiem odpowiednio przygotowanego ziarna lnu) z Piekarni Stanisława Kopacza
- Chleb Chłopa (pieczywo mieszane jasne, przygotowane metodą tradycyjną z dodatkiem słonecznika i siemieniem lnianym) z Piekarni Anwit Witolda Ulanowskiego.
Certyfikat ULUBIONY CHLEB KROŚNIAN 2023 z rąk prezydenta Krosna Piotra Przytockiego odebrał Piotr Lech. Przedstawiciele wszystkich piekarni odebrali pamiątkowe dyplomy za udział, które wręczyli prezydent Piotr Przytocki i zastępca prezydenta Bronisław Baran.
Jolanta Lech powiedziała, że chlebek wieloziarnisty, który w tym roku zdobył największe uznanie uczestników Karpackich Klimatów na początku był pieczony na potrzeby rodziny.
Wśród osób, które oddały głos na swój ulubiony chleb zostały rozlosowane nagrody, w tym rower ufundowany przez Cech Rzemiosł Różnych oraz nagrody pocieszenia ufundowane przez Muzeum Rzemiosła w Krośnie i Miejskie Przedsiębiorstwo Gospodarki Komunalnej w Krośnie.
Autor: /AJ/, Wydarzenie: Karpackie Klimaty Krosno 2023
Nikt jeszcze nie skomentował. Bądź pierwszy!