Śmiertelnie trujące grzyby - jakich gatunków unikać na grzybobraniu?
13 października, 2023Wiadomości / Krosno
Muchomor sromotnikowy
Sezon na grzyby w pełni, przy odrobinie szczęścia napełnić można całe koszyki, tym samym robiąc zapasy na zimę. Na nierozważnych grzybiarzy czeka jednak sporo niebezpieczeństw, a największym z nich są niejadalne i śmiertelnie trujące gatunki. Jakich grzybów należy szczególnie unikać?
Grzybobranie to samo zdrowie, spacery po lesie, kontakt z naturą i świeżym powietrzem doskonale działają na psychikę, poprawiają humor i relaksują. Zbieranie grzybów bywa świetną rozrywką dla osób w każdym wieku, dodatkowo pozwala na zrobienie zapasów, które przydadzą się przy gotowaniu świątecznych potraw. Las to nie tylko aromatyczne borowiki i podgrzybki, ale też niebezpieczne, trujące gatunki, których spożycie może spowodować trwały uszczerbek na zdrowiu lub nawet śmierć. Co roku usłyszeć można o tragediach spowodowanych przez brak znajomości gatunków i nierozważne zbieranie.
W tym roku niebezpieczeństwo jest jeszcze większe. Coraz więcej grzybiarzy posługuje się aparatem Google do rozpoznawania znalezionych grzybów. Dlaczego nie należy tak robić? Aparat Google to ciekawa nowinka techniczna, która bardzo ułatwia życie, jednak nie należy posługiwać się nią do rozpoznawania grzybów. Wystarczy zrobienie zdjęcia pod innym kątem, by aparat dał mylne wyniki. Wiele trujących gatunków cechuje się bardzo dużym podobieństwem do grzybów jadalnych i w tym tkwi największe niebezpieczeństwo! Które gatunki są najgroźniejsze?
Zjedzenie grzybów trujących w jakiejkolwiek formie może spowodować wymioty, biegunkę, skurcze mięśni oraz inne niepokojące objawy. W przypadku podejrzenia zatrucia należy natychmiast udać się na pogotowie. Warto pamiętać o tym, by grzybów nie podawać małym dzieciom oraz osobom w podeszłym wieku. Nawet jadalne gatunki nie są wskazane w diecie dzieci i seniorów. Grzybów powinny unikać też osoby mające problemy z układem pokarmowym, będące po operacjach, zmagające się z nadwrażliwością jelita. Pomimo walorów smakowych grzyby są ciężkostrawne, nie zawierają też zbyt wielu wartości odżywczych dla organizmu.
Najsilniej trujące są grzyby blaszkowe, tych egzemplarzy lepiej unikać podczas grzybobrania. Wśród grzybów rurkowych również można jednak trafić na śmiertelnie trujące, takie jak wspomniany borowik szatański.
Jak uniknąć niebezpieczeństwa? Przy rozpoznawaniu grzybów nie należy posługiwać się wyłącznie zdjęciem, lecz uważnie czytać opisy znajdujące się w atlasach. W przypadku, gdy jakiś grzyb budzi nasze wątpliwości, lepiej go zwyczajnie wyrzucić.
W tym roku niebezpieczeństwo jest jeszcze większe. Coraz więcej grzybiarzy posługuje się aparatem Google do rozpoznawania znalezionych grzybów. Dlaczego nie należy tak robić? Aparat Google to ciekawa nowinka techniczna, która bardzo ułatwia życie, jednak nie należy posługiwać się nią do rozpoznawania grzybów. Wystarczy zrobienie zdjęcia pod innym kątem, by aparat dał mylne wyniki. Wiele trujących gatunków cechuje się bardzo dużym podobieństwem do grzybów jadalnych i w tym tkwi największe niebezpieczeństwo! Które gatunki są najgroźniejsze?
- Muchomor sromotnikowy - często mylony z gołąbkiem zielonkawym i gąską zieloną.
- Muchomor jadowity - łatwo pomylić z pieczarką polną
- Muchomor plamisty - wizualnie podobny do czubajki kani, częste przypadki zatruć
- Krowiak podwinięty - często mylony z rydzem
- Borowik szatański - mylony z borowikiem szlachetnym
- Goryczak żółciowy - jeden z najczęściej spotykanych w lasach, potocznie nazywany szatanem. Często mylony z borowikiem, goryczak nie jest silnie trujący, jednak jego nieprzyjemny, gorzki smak jest w stanie zepsuć każdą potrawę
Zjedzenie grzybów trujących w jakiejkolwiek formie może spowodować wymioty, biegunkę, skurcze mięśni oraz inne niepokojące objawy. W przypadku podejrzenia zatrucia należy natychmiast udać się na pogotowie. Warto pamiętać o tym, by grzybów nie podawać małym dzieciom oraz osobom w podeszłym wieku. Nawet jadalne gatunki nie są wskazane w diecie dzieci i seniorów. Grzybów powinny unikać też osoby mające problemy z układem pokarmowym, będące po operacjach, zmagające się z nadwrażliwością jelita. Pomimo walorów smakowych grzyby są ciężkostrawne, nie zawierają też zbyt wielu wartości odżywczych dla organizmu.
Najsilniej trujące są grzyby blaszkowe, tych egzemplarzy lepiej unikać podczas grzybobrania. Wśród grzybów rurkowych również można jednak trafić na śmiertelnie trujące, takie jak wspomniany borowik szatański.
Jak uniknąć niebezpieczeństwa? Przy rozpoznawaniu grzybów nie należy posługiwać się wyłącznie zdjęciem, lecz uważnie czytać opisy znajdujące się w atlasach. W przypadku, gdy jakiś grzyb budzi nasze wątpliwości, lepiej go zwyczajnie wyrzucić.
Nikt jeszcze nie skomentował. Bądź pierwszy!