Dzień otwarty w ZSGH w Iwoniczu-Zdroju
18 kwietnia, 2024Wiadomości / Szkolne wieści / Iwonicz-Zdrój
W ZSGH w Iwoniczu-Zdroju odbył się dzień otwarty i szkolny dzień profilaktyki.
Uczniowie klas ósmych szkół podstawowych odwiedzili Zespół Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich w Iwoniczu - Zdroju podczas Dnia Otwartego połączonego ze szkolnym dniem profilaktyki.
W tym roku wydarzenie zorganizowano 11 kwietnia. Program spotkania obejmował prezentację poszczególnych zawodów, zapoznanie z bazą dydaktyczną ZSGH, prezentację stoisk ze zdrową żywnością oraz ich degustację, udział w quizach oraz rozmowy z kadrą pedagogiczną i uczniami.
Gości powitał dyrektor szkoły Jan Barsznica. Następnie młodzież rozpoczęła zwiedzanie obiektu. W pracowni cukierniczej młodzi ludzie uczestniczyli w produkcji i degustacji makaroników jagodowych, tartaletek z musem wiśniowym, trufli czekoladowych, ciasteczek żurawinowo - pomarańczowych. Z kolei uczniowie kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych wraz z nauczycielami pokazali, jak wykorzystać kulinarnie znane wszystkim rośliny oraz polne kwiaty. Również kelnerzy zaprezentowali swoje umiejętności podczas pokazu barmańskiego.
W pracowni hotelarskiej na przybyłych gości czekała ścianka foto, gdzie można było zrobić sobie pamiątkowe zdjęcia. Można było również odwiedzić strefę SPA - miejsce relaksu z możliwością skorzystania z upiększających maseczek, sporządzonych wyłącznie z naturalnych składników. Ciekawym doświadczeniem było badanie jakości żywności - można było poznać, jakimi metodami wykrywa się zafałszowanie produktów żywnościowych. Chętni uczniowie wzięli udział w quizie "Fakty i mity o żywieniu".
Wydarzenie współorganizowane było przez Starostwo Powiatowe w Krośnie w ramach Planu Edukacji Zdrowotnej w Powiecie Krośnieńskim na lata 2023-2024 "Życie mam tylko jedno".
Uczestnicy stażu, który odbył się w ramach projektu FERS "Praktyka czyni mistrza" finansowanego ze środków unijnych i krajowych, zabrali ósmoklasistów w wirtualną podróż do Portugalii, opowiadając im o 4-tygodniowym pobycie w Lizbonie.
W tym roku wydarzenie zorganizowano 11 kwietnia. Program spotkania obejmował prezentację poszczególnych zawodów, zapoznanie z bazą dydaktyczną ZSGH, prezentację stoisk ze zdrową żywnością oraz ich degustację, udział w quizach oraz rozmowy z kadrą pedagogiczną i uczniami.
Gości powitał dyrektor szkoły Jan Barsznica. Następnie młodzież rozpoczęła zwiedzanie obiektu. W pracowni cukierniczej młodzi ludzie uczestniczyli w produkcji i degustacji makaroników jagodowych, tartaletek z musem wiśniowym, trufli czekoladowych, ciasteczek żurawinowo - pomarańczowych. Z kolei uczniowie kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych wraz z nauczycielami pokazali, jak wykorzystać kulinarnie znane wszystkim rośliny oraz polne kwiaty. Również kelnerzy zaprezentowali swoje umiejętności podczas pokazu barmańskiego.
W pracowni hotelarskiej na przybyłych gości czekała ścianka foto, gdzie można było zrobić sobie pamiątkowe zdjęcia. Można było również odwiedzić strefę SPA - miejsce relaksu z możliwością skorzystania z upiększających maseczek, sporządzonych wyłącznie z naturalnych składników. Ciekawym doświadczeniem było badanie jakości żywności - można było poznać, jakimi metodami wykrywa się zafałszowanie produktów żywnościowych. Chętni uczniowie wzięli udział w quizie "Fakty i mity o żywieniu".
Wydarzenie współorganizowane było przez Starostwo Powiatowe w Krośnie w ramach Planu Edukacji Zdrowotnej w Powiecie Krośnieńskim na lata 2023-2024 "Życie mam tylko jedno".
Uczestnicy stażu, który odbył się w ramach projektu FERS "Praktyka czyni mistrza" finansowanego ze środków unijnych i krajowych, zabrali ósmoklasistów w wirtualną podróż do Portugalii, opowiadając im o 4-tygodniowym pobycie w Lizbonie.
Autor: ZSGH w Iwoniczu – Zdroju
Nikt jeszcze nie skomentował. Bądź pierwszy!