Uczeń Gastronomika najlepszy w Polsce
07 grudnia, 2015Szkolne wieści / Iwonicz-Zdrój
Maciej Dudek, uczeń klasy drugiej Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju zdobył złoty medal, a zarazem I miejsce w finale Ogólnopolskiego Konkursu Barmańskiego Monin CUP Junior Poland 2015. W wielkim i profesjonalnym stylu pokonał 27 rywali z Polski i Austrii.
Tegoroczna edycja konkursu, objęta honorowym patronatem Ambasady Francji, odbyła się 3 grudnia 2015r. w Warszawie. Młodzi barmani rywalizowali ze sobą w trakcie zawodów, składających się z dwóch etapów: eliminacji oraz rozgrywki finałowej.
Podczas rozgrywek finałowych Maciek wykonywał blind test, w którym na podstawie smaku i zapachu miał odgadnąć 6 różnych syropów marki MONIN spośród ponad 150 smaków sprzedawanych w 150 krajach na świecie. W kolejnym etapie konkursu przygotowywał dekorację w czasie 15 minut, a następnie wykonał, zgodnie ze swoją unikalną recepturą, 4 porcje long drinków bezalkoholowych wybraną przez siebie metodą w ciągu 7 minut.
Maciek pomimo młodego wieku oraz debiutu na zawodach barmańskich, pokazał wysoki poziom kunsztu barmańskiego, szybkość serwisu, sztukę dekorowania drinków oraz zdolności organoleptyczne w konkurencji blind test. Swoim rewelacyjnym drinkiem "Magic Pear" wzbudził zachwyt jury, które jednogłośnie przyznało mu I miejsce oraz wiele cennych nagród: zestaw barmański, voucher na dwutygodniowy kurs barmański organizowany przez Stowarzyszenie Polskich Barmanów oraz dla szkoły profesjonalny blender marki Hamilton Beach. Nagrodą główną jest wyjazd na międzynarodowe zawody , które odbędą się w marcu na terenie jednego z krajów Unii Europejskiej.
Ucznia do konkursu przygotowała pani Irena Ząbkiewicz – nauczyciel zawodu Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju.
Podczas rozgrywek finałowych Maciek wykonywał blind test, w którym na podstawie smaku i zapachu miał odgadnąć 6 różnych syropów marki MONIN spośród ponad 150 smaków sprzedawanych w 150 krajach na świecie. W kolejnym etapie konkursu przygotowywał dekorację w czasie 15 minut, a następnie wykonał, zgodnie ze swoją unikalną recepturą, 4 porcje long drinków bezalkoholowych wybraną przez siebie metodą w ciągu 7 minut.
Maciek pomimo młodego wieku oraz debiutu na zawodach barmańskich, pokazał wysoki poziom kunsztu barmańskiego, szybkość serwisu, sztukę dekorowania drinków oraz zdolności organoleptyczne w konkurencji blind test. Swoim rewelacyjnym drinkiem "Magic Pear" wzbudził zachwyt jury, które jednogłośnie przyznało mu I miejsce oraz wiele cennych nagród: zestaw barmański, voucher na dwutygodniowy kurs barmański organizowany przez Stowarzyszenie Polskich Barmanów oraz dla szkoły profesjonalny blender marki Hamilton Beach. Nagrodą główną jest wyjazd na międzynarodowe zawody , które odbędą się w marcu na terenie jednego z krajów Unii Europejskiej.
Ucznia do konkursu przygotowała pani Irena Ząbkiewicz – nauczyciel zawodu Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju.
Nikt jeszcze nie skomentował. Bądź pierwszy!