Tradycyjny polski chleb. Konkurs dla kół gospodyń wiejskich
05 września, 2024Wiadomości / Krosno
(fot. Andrzej Józefczyk)
Trwa V edycja konkursu Master Baker skierowanego również dla kół gospodyń wiejskich. Czasu na zgłoszenie pozostało już niewiele. Poznaj szczegóły.
Stowarzyszenie Polska Ekologia zaprasza koła gospodyń wiejskich zarejestrowane w Krajowym Rejestrze Kół Gospodyń Wiejskich do udziału w konkursie wypieku chleba i ciast Master Baker 2024.
- W tym roku mamy już piątą edycję konkursu. Jego cele na pewno pokrywają się z celami działalności kół gospodyń wiejskich. Mam tutaj na myśli między innymi pielęgnowanie pięknej tradycji wypieku smakowitego chleba i ciast. Powinna być ona przekazywana z pokolenia na pokolenie - mówi Czesław Meus, mistrz piekarski i cukierniczy, ekspert ds. maki i zbóż, jeden z pomysłodawców konkursu
Eliminacje trwają do 14 września do godziny 12.00. Do tego czasu koła gospodyń wiejskich mają przesłać za pomocą formularza zgłoszeniowego dostępnego na stronie www.masterbakier.pl opisów i zdjęć wypieków: chleba regionalnego z danego obszaru oraz ciasta drożdżowego z dowolnym nadzieniem, posypką, według tradycyjnej receptury lub bułeczki, podpłomyki, kukiełki, bądź inny rodzaj regionalnych bułek.
Prace konkursowe w I etapie zostaną ocenione przez jury na podstawie opisów i zdjęć wg następujących kryteriów: zgodności zadania z zaleceniami dla danej grupy, zgodności zadania z celami konkursu, wyglądu zewnętrznego pieczywa oraz miękiszu, sposobu i formy opracowania informacji, zgodności zdjęcia z wymaganiami, wykorzystania surowców certyfikowanych eko, opcjonalnie wykorzystania receptury tradycyjnej regionalnej, z krótkim rysem historycznym, wykorzystania receptury chronionej regionalnie.
Zmagania finałowe dla KGW odbędą się 26 września br. podczas drugiego dnia Międzynarodowych Targów POLAGRA w Poznaniu. Organizator zapewnia noclegi oraz stroje dla finalistów. Za zajęcie I miejsca czeka nagroda o wartości 6 200 zł, za miejsce II - 5 000 zł, a miejsce III - 4 300 zł.
Gala finałowa odbędzie się 27 września.
- W tym roku mamy już piątą edycję konkursu. Jego cele na pewno pokrywają się z celami działalności kół gospodyń wiejskich. Mam tutaj na myśli między innymi pielęgnowanie pięknej tradycji wypieku smakowitego chleba i ciast. Powinna być ona przekazywana z pokolenia na pokolenie - mówi Czesław Meus, mistrz piekarski i cukierniczy, ekspert ds. maki i zbóż, jeden z pomysłodawców konkursu
Eliminacje trwają do 14 września do godziny 12.00. Do tego czasu koła gospodyń wiejskich mają przesłać za pomocą formularza zgłoszeniowego dostępnego na stronie www.masterbakier.pl opisów i zdjęć wypieków: chleba regionalnego z danego obszaru oraz ciasta drożdżowego z dowolnym nadzieniem, posypką, według tradycyjnej receptury lub bułeczki, podpłomyki, kukiełki, bądź inny rodzaj regionalnych bułek.
Prace konkursowe w I etapie zostaną ocenione przez jury na podstawie opisów i zdjęć wg następujących kryteriów: zgodności zadania z zaleceniami dla danej grupy, zgodności zadania z celami konkursu, wyglądu zewnętrznego pieczywa oraz miękiszu, sposobu i formy opracowania informacji, zgodności zdjęcia z wymaganiami, wykorzystania surowców certyfikowanych eko, opcjonalnie wykorzystania receptury tradycyjnej regionalnej, z krótkim rysem historycznym, wykorzystania receptury chronionej regionalnie.
Zmagania finałowe dla KGW odbędą się 26 września br. podczas drugiego dnia Międzynarodowych Targów POLAGRA w Poznaniu. Organizator zapewnia noclegi oraz stroje dla finalistów. Za zajęcie I miejsca czeka nagroda o wartości 6 200 zł, za miejsce II - 5 000 zł, a miejsce III - 4 300 zł.
Gala finałowa odbędzie się 27 września.
Zobacz również:
- Pieniądze dla kół gospodyń wiejskich w 2024 roku
- Festiwal smaków regionalnych i konkurs na najsmaczniejszego pieroga w Rymanowie-Zdroju
- Dożynki gminne w Króliku Polskim. Podziękowanie za trud rolników [ZDJĘCIA]
- Dożynki Gminne w Wojaszówce. Święto pracy i plonów [ZDJĘCIA]
- W podziękowaniu za trud pracy rolnika. Dożynki gminne we Wrocance [ZDJĘCIA]
- Gminne Święto Plonów w Iskrzyni
Autor: /AJ/
Nikt jeszcze nie skomentował. Bądź pierwszy!