Słowacka kuchnia w Iwoniczu-Zdroju
15 listopada, 2024Wiadomości / Szkolne wieści / Iwonicz-Zdrój
W Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju zorganizowane zostały warsztaty kuchni słowackiej dla nauczycieli przedmiotów zawodowych.
Tradycyjne potrawy kuchni słowackiej zagościły 14 listopada w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju. A wszystko za sprawą projektu akredytowanego "Zasmakuj w Erasmusie", który realizuje "Gastronomik" z Iwonicza-Zdroju.
Warsztaty prowadzili eksperci z zaprzyjaźnionej szkoły w Presovie (Słowacja): Emilia Tomascikova i Eryk Engel.
- Podczas warsztatów nasi nauczyciele przedmiotów zawodowych uczyli się jak przygotować tradycyjne potrawy kuchni słowackiej oraz deser - mówi Agnieszka Kasprzyk-Sowa z zespołu projektowego z ZSGH w Iwoniczu-Zdroju.
Goście ze Słowacji zaproponowali zupę ziemniaczaną z bryndzą, ziemniaczane kluseczki, cynamonki w polewie waniliowej oraz słowackie knedliki. Są to typowe potrawy regionalne, także pogranicza polsko-słowackiego
- Zgodnie z założeniami projektu, nauczyciele z "Gastronomika", szkolący się pod okiem ekspertów ze Słowacji, zdobytą wiedzę będą dalej przekazywać swoim uczniom podczas zajęć gastronomicznych, a także do szkół podstawowych - tłumaczy Magdalena Jacek, z zespołu projektowego ZSGH w Iwoniczu-Zdroju.
W ramach projektu, oprócz warsztatów kuchni słowackiej, jest także czterotygodniowy staż zawodowy dla uczniów we Włoszech, udział uczniów w międzynarodowym konkursie umiejętności zawodowych w Presovie (barista, kucharz, kelner, cukiernik), udział nauczycieli w obserwacji pracy (job shadowing) w zagranicznych przedsiębiorstwach i międzynarodowych kursach zawodowych.
Jak podkreślają panie z zespołu projektowego, "Gastronomik" ma zagwarantowane środki finansowe na realizację projektu "Zasmakuj w Erasmusie" do roku 2028.
Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju projekty w nowej perspektywie Erasmusa realizuje nieprzerwanie od 2014 roku, czyli już dziesięć lat.
Warsztaty prowadzili eksperci z zaprzyjaźnionej szkoły w Presovie (Słowacja): Emilia Tomascikova i Eryk Engel.
- Podczas warsztatów nasi nauczyciele przedmiotów zawodowych uczyli się jak przygotować tradycyjne potrawy kuchni słowackiej oraz deser - mówi Agnieszka Kasprzyk-Sowa z zespołu projektowego z ZSGH w Iwoniczu-Zdroju.
Goście ze Słowacji zaproponowali zupę ziemniaczaną z bryndzą, ziemniaczane kluseczki, cynamonki w polewie waniliowej oraz słowackie knedliki. Są to typowe potrawy regionalne, także pogranicza polsko-słowackiego
- Zgodnie z założeniami projektu, nauczyciele z "Gastronomika", szkolący się pod okiem ekspertów ze Słowacji, zdobytą wiedzę będą dalej przekazywać swoim uczniom podczas zajęć gastronomicznych, a także do szkół podstawowych - tłumaczy Magdalena Jacek, z zespołu projektowego ZSGH w Iwoniczu-Zdroju.
W ramach projektu, oprócz warsztatów kuchni słowackiej, jest także czterotygodniowy staż zawodowy dla uczniów we Włoszech, udział uczniów w międzynarodowym konkursie umiejętności zawodowych w Presovie (barista, kucharz, kelner, cukiernik), udział nauczycieli w obserwacji pracy (job shadowing) w zagranicznych przedsiębiorstwach i międzynarodowych kursach zawodowych.
Jak podkreślają panie z zespołu projektowego, "Gastronomik" ma zagwarantowane środki finansowe na realizację projektu "Zasmakuj w Erasmusie" do roku 2028.
Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju projekty w nowej perspektywie Erasmusa realizuje nieprzerwanie od 2014 roku, czyli już dziesięć lat.
Autor: Andrzej Józefczyk
Nikt jeszcze nie skomentował. Bądź pierwszy!