Hiszpania kontra Portugalia w Gastronomiku
16 grudnia, 2024Wiadomości / Szkolne wieści / Iwonicz-Zdrój
W Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju odbyły się zajęcia zorganizowane w ramach Europejskiego Tygodnia Umiejętności Zawodowych 2024.
200 uczniów z klas siódmych i ósmych szkół podstawowych z powiatów brzozowskiego, krośnieńskiego i sanockiego wzięło udział 12 grudnia w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju w wyjątkowych zajęciach zorganizowanych w ramach Europejskiego Tygodnia Umiejętności Zawodowych 2024 poświęcone unijnym programom FERS i Erasmus+.
Tematem przewodnim była kultura i kuchnia Hiszpanii oraz Portugalii - krajów, w których uczniowie ZSGH zdobywali doświadczenie zawodowe podczas czterotygodniowych staży realizowanych w ramach projektów "Praktyka czyni mistrza" (FERS) i "Zasmakuj w Erasmusie" (Erasmus+).
Po krótkiej odprawie uczniowie podstawówek ruszyli w trasę gry edukacyjnej, odwiedzając kolejne punkty kontrolne. W jednym z nich młodzież zapoznawała się z relacjami uczniów "Gastronomika", którzy odbyli zagraniczne staże, oraz oglądała filmowe relacje z projektów. Dla opiekunów grup przygotowano punkt informacyjny, gdzie prezentowano szczegóły programu Erasmus+ i działalność szkoły.
- Dodatkową atrakcją był pokaz alternatywnych metod parzenia kawy, zaprezentowany przez Daniela Dobosza, absolwenta szkoły i właściciela kawiarni Sogno Caffe & More Coffee w Krośnie. Także Denis Sicari, uczeń klasy 5 w zawodzie technik usług kelnerskich przygotował i zaprezentował swój bezalkoholowy drink na bazie espresso, za który zdobył III miejsce w Międzynarodowym Konkursie Sweet Cup 2024 w Presovie - mówi Agnieszka Ksprzyk-Sowa z zespołu projektowego z ZSGH w Iwoniczu-Zdroju.
Z kolei gra edukacyjna przybliżyła uczestnikom kulturę hiszpańską i portugalską poprzez różnorodne konkurencje związane z zawodami hotelarskimi, dietetycznymi, baristycznymi, cukierniczymi oraz kelnersko-barmańskimi. Uczniowie malowali flagi tych krajów na paznokciach, ćwiczyli pakowanie bagażu podręcznego oraz odpowiadali na pytania dotyczące Portugalii i Hiszpanii.
Pełna niespodzianek była część kulinarna.
- Uczestnicy przygotowywali hiszpańskie tapas, portugalskie petiscos, tradycyjną tortillę de patatas, a w internacie degustowali mięsno-warzywny gulasz z ryżem. W strefie rozrywkowej uczniowie grali w piłkarzyki w tematycznej grze "Hiszpania kontra Portugalia" oraz robili zdjęcia przy specjalnej fotościance- informuje Magdalena Jacek z zespołu projektowego z ZSGH w Iwoniczu-Zdroju.
Uczniowie szkół podstawowych mogli także wziąć udział w konkursie plastycznym, tworząc prace przedstawiające symbole Hiszpanii lub Portugalii z wybranych produktów spożywczych. Dodatkowo dokumentowali swój pobyt w ZSGH. Nagrodą główną będą pięciogodzinne warsztaty gastronomiczne dla 16-osobowej grupy ze szkoły, której relacja zdobędzie największą ilość reakcji i udostępnień.
Wśród zaproszonych gości znaleźli się między innymi wicestarosta krośnieński Andrzej Guzik oraz dr hab. Piotr Łopatkiewicz, dyrektor Instytutu Gospodarki PANS w Krośnie.
Tematem przewodnim była kultura i kuchnia Hiszpanii oraz Portugalii - krajów, w których uczniowie ZSGH zdobywali doświadczenie zawodowe podczas czterotygodniowych staży realizowanych w ramach projektów "Praktyka czyni mistrza" (FERS) i "Zasmakuj w Erasmusie" (Erasmus+).
Po krótkiej odprawie uczniowie podstawówek ruszyli w trasę gry edukacyjnej, odwiedzając kolejne punkty kontrolne. W jednym z nich młodzież zapoznawała się z relacjami uczniów "Gastronomika", którzy odbyli zagraniczne staże, oraz oglądała filmowe relacje z projektów. Dla opiekunów grup przygotowano punkt informacyjny, gdzie prezentowano szczegóły programu Erasmus+ i działalność szkoły.
- Dodatkową atrakcją był pokaz alternatywnych metod parzenia kawy, zaprezentowany przez Daniela Dobosza, absolwenta szkoły i właściciela kawiarni Sogno Caffe & More Coffee w Krośnie. Także Denis Sicari, uczeń klasy 5 w zawodzie technik usług kelnerskich przygotował i zaprezentował swój bezalkoholowy drink na bazie espresso, za który zdobył III miejsce w Międzynarodowym Konkursie Sweet Cup 2024 w Presovie - mówi Agnieszka Ksprzyk-Sowa z zespołu projektowego z ZSGH w Iwoniczu-Zdroju.
Z kolei gra edukacyjna przybliżyła uczestnikom kulturę hiszpańską i portugalską poprzez różnorodne konkurencje związane z zawodami hotelarskimi, dietetycznymi, baristycznymi, cukierniczymi oraz kelnersko-barmańskimi. Uczniowie malowali flagi tych krajów na paznokciach, ćwiczyli pakowanie bagażu podręcznego oraz odpowiadali na pytania dotyczące Portugalii i Hiszpanii.
Pełna niespodzianek była część kulinarna.
- Uczestnicy przygotowywali hiszpańskie tapas, portugalskie petiscos, tradycyjną tortillę de patatas, a w internacie degustowali mięsno-warzywny gulasz z ryżem. W strefie rozrywkowej uczniowie grali w piłkarzyki w tematycznej grze "Hiszpania kontra Portugalia" oraz robili zdjęcia przy specjalnej fotościance- informuje Magdalena Jacek z zespołu projektowego z ZSGH w Iwoniczu-Zdroju.
Uczniowie szkół podstawowych mogli także wziąć udział w konkursie plastycznym, tworząc prace przedstawiające symbole Hiszpanii lub Portugalii z wybranych produktów spożywczych. Dodatkowo dokumentowali swój pobyt w ZSGH. Nagrodą główną będą pięciogodzinne warsztaty gastronomiczne dla 16-osobowej grupy ze szkoły, której relacja zdobędzie największą ilość reakcji i udostępnień.
Wśród zaproszonych gości znaleźli się między innymi wicestarosta krośnieński Andrzej Guzik oraz dr hab. Piotr Łopatkiewicz, dyrektor Instytutu Gospodarki PANS w Krośnie.
Źródło: Zespół Gastronomiczno-Hotelarskich Iwonicz-Zdrój, Autor: opr. /AJ/, Tagi: Zespół Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju
Nikt jeszcze nie skomentował. Bądź pierwszy!