Ogólnopolski sukces barmański uczennicy ZSGH w Iwoniczu-Zdroju
13 stycznia, 2017Szkolne wieści / Iwonicz-Zdrój
Ewelina Józefczyk
Ewelina Józefczyk z klasy II technikum w zawodzie kelner z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju wywalczyła II miejsce w finale Ogólnopolskiego Konkursu Sztuki Barmańskiej MONIN Cup Junior Poland 2016.
Czwarta edycja konkursu, objęta honorowym patronatem Ambasady Francji, odbyła się 1 grudnia 2016r. w Zespole Szkół Gastronomiczno–Hotelarskich w Warszawie. Spośród 70 uczniów ze szkół o kierunku gastronomicznym z całej Polski do finału zakwalifikowało się 28 uczestników, którzy zmierzyli się ze sobą podczas Gali Finałowej w Warszawie.
Podczas rozgrywek finałowych Ewelina - reprezentantka województwa podkarpackiego wykonywała blind test, w którym na podstawie smaku i zapachu miała odgadnąć 10 różnych syropów marki MONIN spośród ponad 150 smaków w czasie 2 minut. W kolejnym etapie konkursu uczennica "Gastronomika" w Iwoniczu-Zdroju przygotowywała dekorację w ciągu 15 minut, a następnie wykonała, zgodnie ze swoją unikalną recepturą, 4 porcje long drinków bezalkoholowych wybraną przez siebie metodą w ciągu 7 minut.
Organizacja konkursu przebiegała według zasad obowiązujących na zagranicznych zawodach barmańskich. Drinki oceniane były przez dwie profesjonalne komisje: techniczną - Master Bartender - mistrzowie barmańscy ze Stowarzyszenia Polskich Barmanów i degustacyjną - ambasadorzy Monin. Technika wykonania koktajlu oceniana była przez sędziów zgodnie ze standardami International Bartenders’ Association. Za notę degustacyjną odpowiadała specjalna komisja, która oceniała wygląd, zapach i smak kompozycji. Ocena przeprowadzana była w sposób jawny w stylu włoskim.
Ewelina, pomimo młodego wieku oraz debiutu na zawodach barmańskich, pokazała wysoki poziom kunsztu barmańskiego i swoim rewelacyjnym drinkiem „Hokus pokus” wywalczyła wejście do ścisłego finału . W tej części konkursu już tylko 8 najlepszych zawodników mogło wykonać drugi cocktail techniką blenderowania. Uczennica ZSGH w Iwoniczu-Zdroju wykonała drinka „Kwiat paproci”, który został bardzo wysoko oceniony i jury przyznało Ewelinie Józefczyk zaszczytne II miejsce.
Opiekunem podczas przygotowań uczennicy do konkursu była Irena Ząbkiewicz.
Gratulujemy Ewelinie i życzymy dalszych sukcesów!
Podczas rozgrywek finałowych Ewelina - reprezentantka województwa podkarpackiego wykonywała blind test, w którym na podstawie smaku i zapachu miała odgadnąć 10 różnych syropów marki MONIN spośród ponad 150 smaków w czasie 2 minut. W kolejnym etapie konkursu uczennica "Gastronomika" w Iwoniczu-Zdroju przygotowywała dekorację w ciągu 15 minut, a następnie wykonała, zgodnie ze swoją unikalną recepturą, 4 porcje long drinków bezalkoholowych wybraną przez siebie metodą w ciągu 7 minut.
Organizacja konkursu przebiegała według zasad obowiązujących na zagranicznych zawodach barmańskich. Drinki oceniane były przez dwie profesjonalne komisje: techniczną - Master Bartender - mistrzowie barmańscy ze Stowarzyszenia Polskich Barmanów i degustacyjną - ambasadorzy Monin. Technika wykonania koktajlu oceniana była przez sędziów zgodnie ze standardami International Bartenders’ Association. Za notę degustacyjną odpowiadała specjalna komisja, która oceniała wygląd, zapach i smak kompozycji. Ocena przeprowadzana była w sposób jawny w stylu włoskim.
Ewelina, pomimo młodego wieku oraz debiutu na zawodach barmańskich, pokazała wysoki poziom kunsztu barmańskiego i swoim rewelacyjnym drinkiem „Hokus pokus” wywalczyła wejście do ścisłego finału . W tej części konkursu już tylko 8 najlepszych zawodników mogło wykonać drugi cocktail techniką blenderowania. Uczennica ZSGH w Iwoniczu-Zdroju wykonała drinka „Kwiat paproci”, który został bardzo wysoko oceniony i jury przyznało Ewelinie Józefczyk zaszczytne II miejsce.
Opiekunem podczas przygotowań uczennicy do konkursu była Irena Ząbkiewicz.
Gratulujemy Ewelinie i życzymy dalszych sukcesów!
Nikt jeszcze nie skomentował. Bądź pierwszy!