"Gastronomik" odkrywa skarby Andaluzji
24 maja, 2017Szkolne wieści / Iwonicz-Zdrój
Uczniowie Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju wyruszyli na wyprawę odkrywczą, tym razem w poszukiwaniu skarbów w różnych regionach Europy.
Pierwsza na szlaku "Gastronomika" była Andaluzja - egzotyczny region Hiszpanii słynny ze skąpanych w słońcu plaż, zachwycających budowli cywilizacji wschodu i zachodu, doskonałej kuchni regionalnej i najlepszej oliwy z oliwek na świecie, a także ognistej pasji i energii życiowej rdzennych mieszkańców wyrażanych w ich upodobaniu do flamenco i corridy.
16 uczniów ZSGH odbyło staż zawodowy w restauracjach i hotelach Malagi - rodzinnego miasta Picassa i Antonio Banderasa. Przez 4 tygodnie poznawali specyfikę pracy lokalnego przemysłu gastronomicznego i hotelarskiego. Wykonywali obowiązki na przydzielonych im zgodnie z kierunkiem kształcenia stanowiskach jako kelnerzy, kucharze, cukiernicy i pracownicy hotelowi.
W godzinach wolnych od pracy wzięli udział w kursie kulinarnym, gdzie uczyli się sporządzać charakterystyczne dania kuchni andaluzyjskiej i hiszpańskiej. Gazpacho, paella, tapas, tortilla, churros, egzotyczne ryby i najdziwniejsze owoce morza, długo dojrzewające sery i wędliny, a także nieznane owoce i warzywa - już wiedzą, jak je przyrządzić - poznali ich smak, rodzaje, różnice i zastosowanie.
Prześledzili produkcję oliwy z oliwek – płynnego złota Andaluzji - najważniejszego produktu regionu. Obserwowali cały proces powstawania słynnych owczych i kozich serów - od wizyty na górskich pastwiskach, przez punkt pozyskiwania mleka, transport do zakładu mleczarskiego, poszczególne etapy produkcji i dojrzewania tych specjałów.
Poznali turystyczne skarby regionu odwiedzając m.in. pueblos blancos - wioski i miasteczka zawieszone na skałach, z pomalowanymi na biało w ochronie przed palącym słońcem domami. Przeszli zachwycający widokami "szlak króla" - Caminito del Rey - wykutą w skale i pełną wiszących mostów ścieżkę, którą na początku XX w. robotnicy transportowali materiały do budowy tamy. Widzieli Afrykę z gibraltarskiej skały, podziwiając jedyne w Europie wolnożyjące małpy. Z podziwem i przerażeniem patrzyli na moc natury w Rondzie – mieści, w którym rozstąpiła się ziemia. Doświadczali historii w Maladze, gdzie mieszanka kultur i religii widoczna jest na każdym kroku.
Tą wielką przygodę umożliwił uczniom Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju projekt "Skarby regionów Europy/Treasure regions", który w całości finansowany jest z funduszy unijnych w ramach programu PO WER.
Podczas realizacji całego projektu 64 uczniów i absolwentów ZSGH wyjedzie na staż zawodowy do Hiszpanii, Włoch i Bułgarii. Zdobyte doświadczenie i umiejętności potwierdzone certyfikatami i referencjami wzmocnią pozycję absolwentów szkoły na rynku pracy, zwiększa ich szanse na zatrudnienie, a może zachęcą do prowadzenia własnej działalności w branży gastronomiczno-hotelarskiej opartej na produktach regionalnych Podkarpacia.
16 uczniów ZSGH odbyło staż zawodowy w restauracjach i hotelach Malagi - rodzinnego miasta Picassa i Antonio Banderasa. Przez 4 tygodnie poznawali specyfikę pracy lokalnego przemysłu gastronomicznego i hotelarskiego. Wykonywali obowiązki na przydzielonych im zgodnie z kierunkiem kształcenia stanowiskach jako kelnerzy, kucharze, cukiernicy i pracownicy hotelowi.
W godzinach wolnych od pracy wzięli udział w kursie kulinarnym, gdzie uczyli się sporządzać charakterystyczne dania kuchni andaluzyjskiej i hiszpańskiej. Gazpacho, paella, tapas, tortilla, churros, egzotyczne ryby i najdziwniejsze owoce morza, długo dojrzewające sery i wędliny, a także nieznane owoce i warzywa - już wiedzą, jak je przyrządzić - poznali ich smak, rodzaje, różnice i zastosowanie.
Prześledzili produkcję oliwy z oliwek – płynnego złota Andaluzji - najważniejszego produktu regionu. Obserwowali cały proces powstawania słynnych owczych i kozich serów - od wizyty na górskich pastwiskach, przez punkt pozyskiwania mleka, transport do zakładu mleczarskiego, poszczególne etapy produkcji i dojrzewania tych specjałów.
Poznali turystyczne skarby regionu odwiedzając m.in. pueblos blancos - wioski i miasteczka zawieszone na skałach, z pomalowanymi na biało w ochronie przed palącym słońcem domami. Przeszli zachwycający widokami "szlak króla" - Caminito del Rey - wykutą w skale i pełną wiszących mostów ścieżkę, którą na początku XX w. robotnicy transportowali materiały do budowy tamy. Widzieli Afrykę z gibraltarskiej skały, podziwiając jedyne w Europie wolnożyjące małpy. Z podziwem i przerażeniem patrzyli na moc natury w Rondzie – mieści, w którym rozstąpiła się ziemia. Doświadczali historii w Maladze, gdzie mieszanka kultur i religii widoczna jest na każdym kroku.
Tą wielką przygodę umożliwił uczniom Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju projekt "Skarby regionów Europy/Treasure regions", który w całości finansowany jest z funduszy unijnych w ramach programu PO WER.
Podczas realizacji całego projektu 64 uczniów i absolwentów ZSGH wyjedzie na staż zawodowy do Hiszpanii, Włoch i Bułgarii. Zdobyte doświadczenie i umiejętności potwierdzone certyfikatami i referencjami wzmocnią pozycję absolwentów szkoły na rynku pracy, zwiększa ich szanse na zatrudnienie, a może zachęcą do prowadzenia własnej działalności w branży gastronomiczno-hotelarskiej opartej na produktach regionalnych Podkarpacia.
Nikt jeszcze nie skomentował. Bądź pierwszy!