Dzień Europejski w "Gastronomiku"
23 listopada, 2017Wiadomości / Iwonicz-Zdrój
W Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju zorganizowano Dzień Europejski podczas którego podsumowano projekt "Skarby regionów Europy".
"Skarby regionów Europy" to projekt realizowany przez Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju w całości finansowany z funduszy unijnych w ramach programu PO WER. Projekt umożliwił uczniom i absolwentom "Gastronomika" odbycie czterotygodniowego stażu zawodowego w Hiszpanii, Włoszech i Bułgarii.
We wtorek 21 listopada w "Gastronomiku" zorganizowano spotkanie, podczas którego podsumowano projekt.
W jego pierwszej części przedstawiono założenia i cele projektu a uczniowie, którzy wzięli udział w stażach podzielili się wrażeniami. Prezentacja stażystów wsparta była pokazem slajdów, dzięki którym goście mogli zobaczyć chodź w małym stopniu jak wyglądały staże. Zobacz wideo z pierwszej części: www.facebook.com/terazkrosno/videos. Podsumowano także konkurs flagowy i quiz zorganizowany w ramach projektu. Wyniki:
Konkurs Flagowy:
1. Wiktoraia Krauz (I TZB)
2. Marlena Sobczak, Kacper Justkowski (IV TŻ)
3. Ewa Wilk (I TZB), Beata Miś (II TŻ)
Quiz:
2. Angelika Boroń (II THK)
2. Marlena Sobczak (IV TŻ)
3. Karolina Pasterczyk (I TŻB)
W drugiej części gościom zaprezentowano potrawy jakie mieli okazję poznać w trzech europejskich krajach stażyści. Wśród nich można było skosztować: tertellini ze szpinakiem i ricottą, ravioli z dynią i parmezanem, erbazzone reggiano, pizzy, panna cotta i caprese (Włochy), lutika, banica, pulpeciki mięsne, jajka w serze, szopska sałata (Bułgaria), tortilla de patatas, pikantne krewetki, paella de carne y verdura (Hiszpania).
Gośćmi spotkania byli m.in.: Stanisław Fundakowski - Podkarpacki Wicekurator Oświaty, Kazimierz Gładysz - Przewodniczący Rady Powiatu Krośnieńskiego, Adolf Kasprzyk - Wicestarosta Krośnieński, Witold Kocaj - Burmistrz Gminy Iwonicz-Zdrój, Dorota Świstak - Dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury w Iwoniczu-Zdroju.
We wtorek 21 listopada w "Gastronomiku" zorganizowano spotkanie, podczas którego podsumowano projekt.
W jego pierwszej części przedstawiono założenia i cele projektu a uczniowie, którzy wzięli udział w stażach podzielili się wrażeniami. Prezentacja stażystów wsparta była pokazem slajdów, dzięki którym goście mogli zobaczyć chodź w małym stopniu jak wyglądały staże. Zobacz wideo z pierwszej części: www.facebook.com/terazkrosno/videos. Podsumowano także konkurs flagowy i quiz zorganizowany w ramach projektu. Wyniki:
Konkurs Flagowy:
1. Wiktoraia Krauz (I TZB)
2. Marlena Sobczak, Kacper Justkowski (IV TŻ)
3. Ewa Wilk (I TZB), Beata Miś (II TŻ)
Quiz:
2. Angelika Boroń (II THK)
2. Marlena Sobczak (IV TŻ)
3. Karolina Pasterczyk (I TŻB)
W drugiej części gościom zaprezentowano potrawy jakie mieli okazję poznać w trzech europejskich krajach stażyści. Wśród nich można było skosztować: tertellini ze szpinakiem i ricottą, ravioli z dynią i parmezanem, erbazzone reggiano, pizzy, panna cotta i caprese (Włochy), lutika, banica, pulpeciki mięsne, jajka w serze, szopska sałata (Bułgaria), tortilla de patatas, pikantne krewetki, paella de carne y verdura (Hiszpania).
Gośćmi spotkania byli m.in.: Stanisław Fundakowski - Podkarpacki Wicekurator Oświaty, Kazimierz Gładysz - Przewodniczący Rady Powiatu Krośnieńskiego, Adolf Kasprzyk - Wicestarosta Krośnieński, Witold Kocaj - Burmistrz Gminy Iwonicz-Zdrój, Dorota Świstak - Dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury w Iwoniczu-Zdroju.
Nikt jeszcze nie skomentował. Bądź pierwszy!