Uczniowie ZSP Nr 2 w Krośnie odbyli zagraniczne staże
29 listopada, 2017Szkolne wieści / Krosno
Uczniowie i nauczyciele ZSP Nr 2 w Krośnie zakończyli zagraniczne staże w ramach projektu "Europejskie podróże po wiedzę i doświadczenie zawodowe – staże zagraniczne".
20 listopada Dniem Europejskim nauczyciele i uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 im. Ks. Stanisława Szpetnara w Krośnie zakończyli realizację projektu pt. "Europejskie podróże po wiedzę i doświadczenie zawodowe - staże zagraniczne" realizowanego w ramach Erasmus+. W ramach projektu trzy grupy uczniów i nauczycieli mogły odbywać trzytygodniowe staże, job shadowing we Włoszech, Hiszpanii i Portugalii.
Nowe doświadczenia zawodowe zdobywali uczniowie kształcący się w zawodach: kucharz, technik żywienia i usług gastronomicznych, cukiernik, technik usług fryzjerskich oraz fryzjer, a także nauczyciele. Europejskie podróże zaprowadziły stażystów i nauczycieli do hiszpańskich, włoskich i portugalskich restauracji, cukierni i salonów fryzjerskich, w których zdobywali wiedzę, umiejętności i doświadczenie zawodowe, jakich nie zdołaliby opanować w czasie nauki w szkole.
Stażyści w wolnym od pracy czasie zwiedzili wiele miast i miasteczek. Zobaczyli piękne, niepowtarzalne miejsca i zabytki, które znajdują się na Liście Światowego Dziedzictwa UNESCO. Z zagranicznych staży oprócz nowych przyjaźni i niezapomnianych wrażeń uczniowie przywieźli także dokumenty potwierdzające zdobyte umiejętności i wiedzę, takie jak: certyfikat zawodowy, dokument Europass Mobilność, i certyfikat językowy. Natomiast grupa odbywająca staże w Hiszpanii otrzymała dodatkowo certyfikat z warsztatów zorganizowanych przez The Centre for Interpretation of the Olive Oil and Olive Grove w Ubedzie.
W zagranicznych stażach uczestniczyli również nauczyciele ZSP Nr 2 w Krośnie, którzy są otwarci na nowe doświadczenia i wiedzę zawodową. Swoją postawą urzeczywistniają ideę uczenia się przez całe życie i niewątpliwie stanowią wzór do naśladowania dla uczniów oraz koleżanek i kolegów nauczycieli.
Nauczyciele i uczniowie przygotowali dla zaproszonych gości oraz całej społeczności szkolnej pokaz fryzur i makijażu oraz potrawy kuchni włoskiej, hiszpańskiej i portugalskiej, takie jak: lazania, pizza, sałatka z krewetek z sosem z limonki, tiramisu, delikatny sernik z ricottą i malinami, paella, gazpacho, tapenada, oliwki w cieście, churros, zupa krem ogród warzywny, ośmiornica grilowana, dorsz zapiekany, pasteis de bellem po portugalsku. Impreza ta stanowiła wspaniałą okazję do tego, aby nauczyciele i uczniowie, którzy odbyli staże zagraniczne mogli podzielić się zdobytą wiedzą i doświadczeniem zawodowym.
Nowe doświadczenia zawodowe zdobywali uczniowie kształcący się w zawodach: kucharz, technik żywienia i usług gastronomicznych, cukiernik, technik usług fryzjerskich oraz fryzjer, a także nauczyciele. Europejskie podróże zaprowadziły stażystów i nauczycieli do hiszpańskich, włoskich i portugalskich restauracji, cukierni i salonów fryzjerskich, w których zdobywali wiedzę, umiejętności i doświadczenie zawodowe, jakich nie zdołaliby opanować w czasie nauki w szkole.
Stażyści w wolnym od pracy czasie zwiedzili wiele miast i miasteczek. Zobaczyli piękne, niepowtarzalne miejsca i zabytki, które znajdują się na Liście Światowego Dziedzictwa UNESCO. Z zagranicznych staży oprócz nowych przyjaźni i niezapomnianych wrażeń uczniowie przywieźli także dokumenty potwierdzające zdobyte umiejętności i wiedzę, takie jak: certyfikat zawodowy, dokument Europass Mobilność, i certyfikat językowy. Natomiast grupa odbywająca staże w Hiszpanii otrzymała dodatkowo certyfikat z warsztatów zorganizowanych przez The Centre for Interpretation of the Olive Oil and Olive Grove w Ubedzie.
W zagranicznych stażach uczestniczyli również nauczyciele ZSP Nr 2 w Krośnie, którzy są otwarci na nowe doświadczenia i wiedzę zawodową. Swoją postawą urzeczywistniają ideę uczenia się przez całe życie i niewątpliwie stanowią wzór do naśladowania dla uczniów oraz koleżanek i kolegów nauczycieli.
Nauczyciele i uczniowie przygotowali dla zaproszonych gości oraz całej społeczności szkolnej pokaz fryzur i makijażu oraz potrawy kuchni włoskiej, hiszpańskiej i portugalskiej, takie jak: lazania, pizza, sałatka z krewetek z sosem z limonki, tiramisu, delikatny sernik z ricottą i malinami, paella, gazpacho, tapenada, oliwki w cieście, churros, zupa krem ogród warzywny, ośmiornica grilowana, dorsz zapiekany, pasteis de bellem po portugalsku. Impreza ta stanowiła wspaniałą okazję do tego, aby nauczyciele i uczniowie, którzy odbyli staże zagraniczne mogli podzielić się zdobytą wiedzą i doświadczeniem zawodowym.
Źródło: Małgorzata Płatek/ZSP Nr 2 w Krośnie
Nikt jeszcze nie skomentował. Bądź pierwszy!