Uczniowie OHP z Podkarpacia rywalizowali o miano najlepszego kucharza
10 kwietnia, 2019Wiadomości / Iwonicz-Zdrój
W Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Iwoniczu najlepsi kucharze z 9-8 Hufca Pracy w Sanoku, 9-12 Hufca Pracy w Jarosławiu, 9-19 Hufca Pracy w Dębicy i reprezentacja gospodarzy zmierzyli się 9 kwietnia br. w eliminacjach wojewódzkich konkursu "Najsprawniejszy w zawodzie - 2019". Tematem przewodnim konkursu były "Wiosenne inspiracje - zielono na talerzu".
Konkurs przebiegał dwuetapowo. Pod czujnym okiem komisji konkursowej w składzie przewodniczący dr inż. Bernadetta Bienia - pracownik Zakładu Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności PWSZ w Krośnie oraz członkowie Michał Rudawski - intendent w OSiW Iwonicz, Dorota Jakubczyk - instruktor praktycznej nauki zawodu w OSiW Iwonicz i Kinga Warchoł - kierownik zespołu ds. szkoleniowo-pedagogicznych w PWK OHP w Rzeszowie uczestnicy sprawdzili swoja wiedzę teoretyczna wypełniając test składający się z 25 pytań.
Następnie młodzi kucharze po wylosowaniu stanowisk przystąpili do zmagań praktycznych - przygotowania zupy krem z zielonego groszku z rzodkiewką i kleksem śmietany oraz prażonymi pestkami dyni oraz roladek drobiowych nadziewanych guacamole zawijanych w boczek z sosem cytrynowym, ryżem i surówką wiosenną. Na przygotowanie potraw przeznaczono 2 godziny.
Potwierdziło się powiedzeni, że "ile kucharek, tyle smaków". Młodzież podeszła do tematu twórczo i z zapałem. Komisja oceniała m.in. umiejętność przygotowania stanowiska pracy i odczytania dokumentacji technicznej, przestrzeganie zasad BHP, jakość i estetykę wykonanej pracy.
Pierwsze miejsce zajęła reprezentacja OSiW Iwonicz - Klaudia Kuźma i Paweł Dziadosz, drugie miejsce zajęła reprezentacja z 9-12 HP Jarosław - Aleksandra Matusz i Marzena Wota, trzecie natomiast przypadło Dagmarze Kuzickiej i Sebastianowi Klimowiczowi z 9-8 HP Sanok. Podziękowania i gratulacje za udział i pomysłowość w przygotowaniu dań konkursowych złożyła Renata Trybus zastępca Komendanta Wojewódzkiego OHP w Rzeszowie wręczając dyplomy oraz nagrody rzeczowe.
Ogólnopolski etap konkursu odbędzie się w Gołdapi w maju 2019 r.
Następnie młodzi kucharze po wylosowaniu stanowisk przystąpili do zmagań praktycznych - przygotowania zupy krem z zielonego groszku z rzodkiewką i kleksem śmietany oraz prażonymi pestkami dyni oraz roladek drobiowych nadziewanych guacamole zawijanych w boczek z sosem cytrynowym, ryżem i surówką wiosenną. Na przygotowanie potraw przeznaczono 2 godziny.
Potwierdziło się powiedzeni, że "ile kucharek, tyle smaków". Młodzież podeszła do tematu twórczo i z zapałem. Komisja oceniała m.in. umiejętność przygotowania stanowiska pracy i odczytania dokumentacji technicznej, przestrzeganie zasad BHP, jakość i estetykę wykonanej pracy.
Pierwsze miejsce zajęła reprezentacja OSiW Iwonicz - Klaudia Kuźma i Paweł Dziadosz, drugie miejsce zajęła reprezentacja z 9-12 HP Jarosław - Aleksandra Matusz i Marzena Wota, trzecie natomiast przypadło Dagmarze Kuzickiej i Sebastianowi Klimowiczowi z 9-8 HP Sanok. Podziękowania i gratulacje za udział i pomysłowość w przygotowaniu dań konkursowych złożyła Renata Trybus zastępca Komendanta Wojewódzkiego OHP w Rzeszowie wręczając dyplomy oraz nagrody rzeczowe.
Ogólnopolski etap konkursu odbędzie się w Gołdapi w maju 2019 r.
Autor: Kinga Warchoł, Tagi: Ośrodek Szkolenia i Wychowania w Iwoniczu
Nikt jeszcze nie skomentował. Bądź pierwszy!