Konkurs na Najlepszą Nalewkę Galicji 2014
04 sierpnia, 2014Wiadomości / Krosno
Stowarzyszenie Unia Przedsiębiorczych z Krosna zaprasza do udziału w konkursie na Najlepszą Nalewkę Galicji 2014, który rozstrzygnięty zostanie w trakcie organizowanych w Krośnie w dn. 22 -24 sierpnia Karpackich Klimatów.
Unia Przedsiębiorczych jest jednym z najprężniej działających stowarzyszeń w Krośnie. Od kilkunastu lat organizuje wspólnie z władzami miasta spotkania przy stołach wielkanocnym i wigilijnym, zajmuje się organizacją paczek świątecznych dla potrzebujących. Unia Przedsiębiorczych realizuje także szereg działań promujących region krośnieński oraz postaci związane z Krosnem.
W tym roku po raz kolejny Stowarzyszenie Unia Przedsiębiorczych w ramach międzynarodowej imprezy Karpackie Klimaty organizuje Zakątek Rozmaitości Galicyjskich, w trakcie którego m.in organizowany jest konkurs na Najlepszą Nalewkę Galicji. W ubiegłym roku tytuł Najlepszej Nalewki Galicji zdobyła "Porterówka" Pana Artura Janasa.
Nalewka... to nie jest jakaś tam mieszanina spirytusu, wody, cukru i soku, nalewka to element historii, tradycji, obyczaju, to czysto polski trunek związany ściśle z myślistwem, kulturą dworską, szlachectwem. Pierwotnie nalewka była lekarstwem na wszelkie dolegliwości, zapobiegała chorobom i leczyła je. Był to szlachetny i cenny trunek sporządzony z dostępnych ziół, korzeni, przypraw, owoców, miodu, zalany własnym destylatem. Nalewka towarzyszyła myśliwemu w kniei, rycerzowi w polu, nalewką wznoszono toasty po udanym polowaniu jak i wzmacniano siły po trudach wielogodzinnych pogoni za zwierzem. Dziś widzimy renesans tradycyjnej nalewki, ludzie posługujący się rozumem nie chcą już „cudownych” suplementów diety, chcą wiedzy, mądrości naszych przodków, a wiedza ta tkwi w dobrej nalewce, wypita idzie do głowy, rozjaśnia umysł, poprawia humor, wzmacnia witalność. Nalewka to najlepszy sposób na zamknięcie niczym dżina w butelce drogocennych - leczniczych właściwośi wielu ziół i owoców, które można w kazdej chwili wyciągnąć ze spiżarni i zastosować - mówi Tadeusz Gajewski przewodniczący kapituły konkursowej.
Organizatorzy czekają na zgłoszenia do 21 sierpnia 2014.
W tym roku po raz kolejny Stowarzyszenie Unia Przedsiębiorczych w ramach międzynarodowej imprezy Karpackie Klimaty organizuje Zakątek Rozmaitości Galicyjskich, w trakcie którego m.in organizowany jest konkurs na Najlepszą Nalewkę Galicji. W ubiegłym roku tytuł Najlepszej Nalewki Galicji zdobyła "Porterówka" Pana Artura Janasa.
Nalewka... to nie jest jakaś tam mieszanina spirytusu, wody, cukru i soku, nalewka to element historii, tradycji, obyczaju, to czysto polski trunek związany ściśle z myślistwem, kulturą dworską, szlachectwem. Pierwotnie nalewka była lekarstwem na wszelkie dolegliwości, zapobiegała chorobom i leczyła je. Był to szlachetny i cenny trunek sporządzony z dostępnych ziół, korzeni, przypraw, owoców, miodu, zalany własnym destylatem. Nalewka towarzyszyła myśliwemu w kniei, rycerzowi w polu, nalewką wznoszono toasty po udanym polowaniu jak i wzmacniano siły po trudach wielogodzinnych pogoni za zwierzem. Dziś widzimy renesans tradycyjnej nalewki, ludzie posługujący się rozumem nie chcą już „cudownych” suplementów diety, chcą wiedzy, mądrości naszych przodków, a wiedza ta tkwi w dobrej nalewce, wypita idzie do głowy, rozjaśnia umysł, poprawia humor, wzmacnia witalność. Nalewka to najlepszy sposób na zamknięcie niczym dżina w butelce drogocennych - leczniczych właściwośi wielu ziół i owoców, które można w kazdej chwili wyciągnąć ze spiżarni i zastosować - mówi Tadeusz Gajewski przewodniczący kapituły konkursowej.
Organizatorzy czekają na zgłoszenia do 21 sierpnia 2014.
Nikt jeszcze nie skomentował. Bądź pierwszy!