Potyczki Kulinarne w Jedliczu. Fuczki łemkowskie podbiły podniebienia jury
21 października, 2019Wiadomości / Jedlicze
Fuczki łemkowskie przygotowane przez panie z Miejskiego Koła Kobiet Jedlicze-Centrum skradły podniebienia jury i zwyciężyły w czwartej edycji Potyczek Kulinarnych.
W niedzielę 20 października w sali Orlen Południe w Jedliczu odbyła się czwarta edycja Potyczek Kulinarnych. Wydarzenie miało charakter konkursu, w którym udział wzięły wszystkie koła gospodyń wiejskich z terenu gminy Jedlicze. W jury oceniającym potrawy zasiedli Bartłomiej Grzywacz - przewodniczący, Agnieszka Żywiec i Gerard Korfanty.
Tegoroczna edycja odbyła się pod hasłem "Smaki różnych kultur". Potrawy miały pokazywać wielokulturowość mieszkańców województwa, tych którzy mieszkali lub jeszcze mieszkają na tym terenie. Każde z kół przygotowało jedną potrawę, która wzięła udział w konkursie.
Podniebienia jury skradły fuczki łemkowskie przygotowane przez panie z Miejskiego Koła Kobiet Jedlicze-Centrum pod przewodnictwem Marii Wojdyła. Są to placuszki z ciasta naleśnikowego i kapusty kiszonej, wywodzące się z tradycyjnej kuchni łemkowskiej. Drugie miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich Jedlicze-Męcinka za "Rozgrzewający kociołek cygański". Trzecie miejsce Koło Gospodyń Wiejskich z Piotrówki za war ze zlepieńcami czyli zupę "na zimny czas".
Oprawę muzyczną "potyczek" zapewniła Grupa Artystyczna "Maskarada" działająca przy Gminnym Ośrodku Kultury w Chorkówce i folkowa kapela podwórkowa "Tanie Dranie” działająca przy Gminnym Ośrodku Kultury w Jedliczu.
Przepis na fuczki łemkowskie
Składniki:
250 g ugotowanej kiszonej kapusty
200 ml mleka (może być kozie)
150 g mąki owsianej lub pszennej
1 jajko
pół łyżeczki soli, pieprzu
szczypta sody
olej do smażenia
Wykonanie:
Kapustę ugotować, odsączyć i posiekać. Z mleka, mąki, jajka i sody zrobić ciasto naleśnikowe, doprawić solą i pieprzem, dodać posiekaną kapustę. Piec na rozgrzanym oleju. Podawać gorące z kwaśną śmietaną, z sosem grzybowym lub czosnkowym.
Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji z Potyczek Kulinarnych:
Tegoroczna edycja odbyła się pod hasłem "Smaki różnych kultur". Potrawy miały pokazywać wielokulturowość mieszkańców województwa, tych którzy mieszkali lub jeszcze mieszkają na tym terenie. Każde z kół przygotowało jedną potrawę, która wzięła udział w konkursie.
Podniebienia jury skradły fuczki łemkowskie przygotowane przez panie z Miejskiego Koła Kobiet Jedlicze-Centrum pod przewodnictwem Marii Wojdyła. Są to placuszki z ciasta naleśnikowego i kapusty kiszonej, wywodzące się z tradycyjnej kuchni łemkowskiej. Drugie miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich Jedlicze-Męcinka za "Rozgrzewający kociołek cygański". Trzecie miejsce Koło Gospodyń Wiejskich z Piotrówki za war ze zlepieńcami czyli zupę "na zimny czas".
Oprawę muzyczną "potyczek" zapewniła Grupa Artystyczna "Maskarada" działająca przy Gminnym Ośrodku Kultury w Chorkówce i folkowa kapela podwórkowa "Tanie Dranie” działająca przy Gminnym Ośrodku Kultury w Jedliczu.
Przepis na fuczki łemkowskie
Składniki:
250 g ugotowanej kiszonej kapusty
200 ml mleka (może być kozie)
150 g mąki owsianej lub pszennej
1 jajko
pół łyżeczki soli, pieprzu
szczypta sody
olej do smażenia
Wykonanie:
Kapustę ugotować, odsączyć i posiekać. Z mleka, mąki, jajka i sody zrobić ciasto naleśnikowe, doprawić solą i pieprzem, dodać posiekaną kapustę. Piec na rozgrzanym oleju. Podawać gorące z kwaśną śmietaną, z sosem grzybowym lub czosnkowym.
Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji z Potyczek Kulinarnych:
Tagi: Gminny Ośrodek Kultury w Jedliczu, Wydarzenie: Potyczki Kulinarne - Smaki Różnych Kultur
~Ania
22-10-2019 10:02 10 59
~Ne z Łemkowyny
22-10-2019 07:36 8 57